» » » Що таке кут?

Що таке кут?

Що таке кут?

Всі ми знайомі з найпростішими геометричними фігурами: кут, квадрат, трикутник. Звичайно, своїми словами можемо пояснити, що це таке, але для допомоги школяреві цього мало, треба знати чітке визначення. Тут ми розповімо, що таке кут, і якими вони бувають. Тож почнемо.

Що таке точка, зрозуміло всім. Ще Евклід дав їй таке визначення: «Точка це те, що не має частин». А ось, що таке пряма? Це побудоване за допомогою лінійки безліч точок, у неї немає початку і немає кінця. Якщо на прямій в будь-якому місці поставити крапку, у нас вийде два променя, що мають одне начало. Точки називають великими латинськими буквами: А, О, У ... Промені ж можна позначити малої латинською літерою (a, k, b) або двома великими (перша початок променя, друга - будь-яка точка на промені: ОА). Тепер дізнаємося, яка фігура називається кутом.

Кут - геометрична фігура, яка складається з точки і двох вихідних з неї променів. Тобто, якщо точка позначена О, а промені ОА і ОВ, маємо кут АОВ. Їх величина вимірюється в градусах. Зробити це можна за допомогою транспортира. Кут має дві сторони (промені ОА і ОВ) і вершину (точка О). Обов`язково запам`ятайте, називати кут можна по вершині (О) або по трьох точках (АОВ або ВОА), але буква вершини завжди повинна бути в центрі. Тепер з`ясуємо, які є кути.

види кутів

Як було написано вище, кути вимірюються в градусах. Залежно від величини кута їх поділяють на такі види:

  1. Гострий кут. Має величину від 0 до 90 градусів.
  2. Кут рівний 90 градусів - прямий.
  3. Тупий кут має величину 90 і 180
  4. Розгорнутий кут. Він дорівнює 180 градусам.
  5. Якщо величина кута менше 360, але більше 180, такий кут називають неопуклого.
  6. Повний кут дорівнює 360 градусам.


Кути нерівні 90 і 180 градусам називають косими. Якщо кути називають рівними, значить, вони мають однакову величину.

типи кутів

Суміжними називають кути, у яких одна сторона спільна, а дві інші лежать, не співпадає, на одній прямій. Сума таких кутів = 180 градусам. Простіше кажучи, якщо розгорнутий кут розділити на дві частини променем, отримаємо суміжні кути.

Вертикальними називають такі кути, які виходять на перетині двох прямих і загальних сторін не мають. Дане визначення може звучати і по-іншому: кути, сторони яких є продовженням сторін інших, називають вертикальними. Такі кути завжди будуть рівними за величиною.

Тепер ви знаєте, що таке кут, і якими вони є.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!