» » » Що таке народ?

Що таке народ?

Що таке народ?

Сам термін "народ" в своїй суті має кілька значень. Однак в будь-якому з наведених визначень під народом розуміється група людей певного розміру, починаючи з декількох десятків людей і закінчуючи населенням уже цілої країни.

Визначення терміна "народ"

У значенні "етнос" під народом розуміється певна група людей, які були об`єднані найбільш загальними різного характеру ознаками. Самими основними з них є мова, культура, місце проживання, звичаї тощо. Вважається, що наведені ознаки найбільш яскраво вирізняють етноси один від одного, а називаються вони етнічними маркерами. Однак маркерами першого порядку вважаються тільки культурні, релігійні звичаї, так як місце їх проживання або мова не завжди буде загальним. Наведемо приклад циганського народу, представники якого проживають на територіях різних країн, при цьому говорять вони на різних мовах.

Поняття "русского народа"

Багато корінні жителі Росії задають питання, а що таке російський народ. В першу чергу це східнослов`янський народ, який вважається найбільш численним корінним народом Росії. (Більше 80% населення). Також російський народ вважається найбільш численним в Європі. Росіяни в своїй більшості сповідують православну віру, а національною мовою вважається відповідно російська.

Значення слова "народ"

  • Розглянемо, що таке народ в значенні "нації". В першу чергу, це певне співтовариство громадян, яке знаходиться на території однієї держави. Об`єднується таке співтовариство за допомогою однієї території проживання, культури, ментальності, спільної історії і навіть політичного ладу. В основні ознаки нації не обов`язково повинен входити мову, так як в одній країні можуть офіційно бути прийняті не один, а кілька національних мов. Наприклад, Канада має дві державні мови (англійська та французька).
  • Презирливим терміном прийнято вважати слово "народ" в значенні простолюдді. Такий термін позначає непривілейованих частина населення, яке відрізняється від "влади" і від "еліти". Такий термін найчастіше вживається в політичній термінології.
  • Також існує позначення слово народ в значенні "натовп". Це, перш за все, скупчення людей в певному місці. Наприклад, в громадському транспорті або в черзі. Такий термін також має певну негативне забарвлення.
  • Розглянемо також, що таке народ в значенні слова "публіка", під яким мається на увазі професійний термін, який вживається в різних ділових і творчих сферах. Торговці, наприклад, вживають це слово, маючи на увазі під ним покупців. Кінодіячі говорять так про своїх глядачах, водії-про пасажирів і т.п.


Розглянемо, що таке переселення народів або міграція населення. Під цим терміном мається на увазі переміщення людей з одного певного регіону. Іноді таке переселення може здійснюватися великими групами і також на великі відстані.

Щоб зрозуміти, що таке культура народу, потрібно розкрити її суть. Під культурою мається на увазі поняття, що має велику кількість значень для кожного народу, однак, перш за все, під культурою народу мають на увазі людську діяльність, яка проявляється в різних формах і способах самовираження і самопізнання людини. Вона нагромаджується, як людиною, так і соціумом у вигляді навичок і умінь.

Існує ще одне поняття, яке стало дуже затребуваним, а саме, що таке влада народу? Під владою народу сьогодні мають на увазі спеціальний політичний режим. В його основі лежить метод колективне прийняття рішень, також такий режим має на увазі під собою рівне вплив всіх його учасників на кінцевий результат процесу і на його стадії. Найважливішим додатком такої влади сьогодні вважається демократичну державу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!