» » » Хто такі росіяни?

Хто такі росіяни?

Хто такі росіяни?
Хто такі росіяни?

Росіяни - це східнослов`янський етнос, що населяє велику частину Росії. Це корінний народ Росії. Національною мовою є російська. Російським притаманні певні властивості характеру, зовнішності і особливості культури, а також вони мають непросту історію розвитку. Більше про поняття російського народу читайте в статті Поняття "русского народа".

Хто такі росіяни - характер і культура

Російський національний характер дуже неоднозначний, і оцінити його непросто. Дивним чином в російській людині поєднуються позитивні і негативні риси характеру, а також абсолютно протилежні одна одній.

  1. Безумовно, серед позитивних якостей виділяють доброту, чуйність, готовність допомогти в проблемі - недарма кажуть про широту російської душі.
  2. Російська людина своєрідно ставиться до праці. З одного боку, він вміє працювати, має високу працездатність і витривалість. А з іншого - ці риси стримує лінь, недбалість, нехлюйство. На формування таких якостей вплинула величезна територія, яку займає російським народом. Люди жили за принципом - землі і природних багатств багато, значить, всім вистачить, і нема чого багато працювати, щоб ці багатства зберегти.
  3. Інша цікава риса російської людини - його віра в "доброго царя". РосійськіРосійські люди в більшості своїй вірили в те, що їх проблеми вирішить справедливий цар, саме йому писалися чолобитні. З чиновниками справи вважали за краще не мати, як і з поміщиками - це вони поводяться неправильно, від них всі біди, але цар вирішить все по-чесному. Віра в главу держави, в те, що він може поставити країну на більш високий рівень, зробити її процвітаючою - зберігається і в наш час.
  4. Нарешті, російським людям властива гарячність у відстоюванні своїх ідей. Вони йдуть у вогонь і воду заради ідеї. Так відбувалися гучні революції, будувався комунізм, заново відбудовували храми. Російський народ здатний відстоювати те, у що він щиро і глибоко вірить.
  5. Російська людина не володіє здатністю раціонально прораховувати свої дії, і це може негативно позначитися на його життя, викликати господарські негаразди. Звичайно, це не кожній людині російської національності властиво, але як спільна риса простежується. Деяка пасивність, бездіяльність також характерні для російської людини.

Як формувався російський національний характер і культура? Тут можна виділити такі важливі фактори, як:

  • географічне положення Русі;
  • російська природа;
  • побутовий уклад російського людини;
  • прийняття християнства у візантійському варіанті;
  • мобілізаційний тип розвитку держави.

Розглянемо вплив кожного фактора більш докладно.

Географічне положення

Російська держава широко і займає положення між європейськими та азіатськими державами. Це призвело до з`єднання елементів східної та західної цивілізації в національній культурі Русі. Цю бинарность російського характеру описує В.О. РосійськіКлючевський в "Короткої історії Русі". Він писав про те, що на формування характеру російських людей справила значний вплив географічне розташування країни між степом і лісом. Перебуваючи в лісі, поблизу річок, люди прагнули до зближення, об`єднання біля джерела води. Так в них виховувався дух згуртованості, вони вчилися відчувати себе як частинку суспільства. А що дала степ людині? Вона символізує простір, свободу, самотність, поневіряння. Знаходження на безкраїй рівнині спонукає до роздумів, роздуму. Під впливом степу в людях розвинулися такі якості, як скромність, душевна м`якість, схильність до меланхолії, "догляду в себе", аскетизму, відокремленої життя. Такі, здавалося б, несумісні якості успішно поєднує в собі російська культура.

природа



Впливом природи можна пояснити і той факт, що російські люди почали іменувати національну приналежність прикметником. Це має на увазі те, що людина належить не просто окремому народу, а Русі, російській землі. Тобто зв`язок з землею, рідними місцями вкрай важлива для людини даної національності - і завжди була важлива.

прийняття християнства

Прийняття християнства у візантійському варіанті спричинило за собою деяку відособленість Русі від західних держав. У неї був власний шлях розвитку, що прийняття християнствастосувалося і культури. Також церква виховувала в людях дух єднання, об`єднувала народ у важкі часи.

Мобілізаційне розвиток держави



Мобілізаційне розвиток держави - це використання людських ресурсів по максимуму для вирішення різних державних завдань. При цьому спостерігається невідповідність обсягу завдань внутрішнім ресурсам. Цим можна пояснити виникнення нелюбові російських людей до уряду і в той же час готовність терпіти його і при необхідності стати на захист своєї держави.

Всі ці фактори визначили характер російської людини. У ньому поєднується непоєднуване - працьовитість і лінь, відкритість і нелюдимость, гостинність і схильність до відокремлення, самотності. І російській культурі теж властива така подвійність.

антропологія

До антропологічними ознаками відносяться зовнішні та генетичні показники. Російські Російськів цьому аспекті схожі на європейців. Ознаки, які відрізняють їх від європейців:

  • Світлі відтінки шкіри і волосся переважають, темних менше.
  • Брови, борода ростуть з меншою швидкістю.
  • Надбрів`я менш виражено, як і нахил чола.
  • Перенісся середньовисокими, профіль особи помірно широкий, в горизонтальному профілі - переважає середній.

Для російської людини не характерний епікантус - складка біля ока, яка помітна у монголоїдів.

Етнічна історія російського народу

Як виник російський народ? Він був сформований з східнослов`янських племен і стекла з Подніпров`я народів-переселенців. Увійшли в російський народ і фіноРосійськіугорські племена. У 12 столітті в результаті злиття племен утворилася давньоруська народність. Однак згодом вона розпалася на три окремих народу - росіян, українців і білорусів.

На російський народ сильний вплив справила Хрещення Русі, організоване князем Володимиром у 988 р Ця подія стала причиною появи власного календаря і церковних свят російських, оригінальної писемності, окремих видів національного мистецтва - іконопис або зодчество.

Відчутний вплив на російський народ зробило навала монголо-татар. Русь прийняла на себе тягар ярма, що сильно відкинуло її - приблизно на сторіччя назад - у розвитку культури і промисловості в порівнянні з Європою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!