» » » Що таке цивілізація?

Що таке цивілізація?

Що таке цивілізація?

Слово «цивілізація» надзвичайно поширене, ми чуємо його багато раз на день, але що таке цивілізація? Визначення цього поняття наступне: це абстрактні уявлення, які регулюють взаємовідносини і поведінку людей в суспільстві. Неможливо уявити собі цивілізацію без писемності, міст, політики, економіки та інших факторів.

Що означає цивілізація

У більш широкому розумінні цивілізація є вищим етапом суспільного розвитку. Досягнення цивілізації далося нелегко. Цьому передували такі періоди як освоєння прийомів землеробства, приручення тварин, вміння створювати об`єкти матеріальної культури, споруда міст, винахід писемності і розробка правил моралі. З цього очевидно, що становлення цивілізації - процес надзвичайно тривалий, який посів багато тисяч років.

Питання, що таке цивілізація, можна розглянути і під іншим кутом. Це конкретна, що володіє власною культурою, спільність людей, яка існує в наші дні небудь існувала в минулому. Відомі шумерська, давньоєгипетська, вавилонська, Ассірії, китайська, індійська та інші цивілізації, що залишили вагомий слід в історії. Розібратися в понятті «цивілізація» допоможе аналіз культурних норм властивих тій чи іншій країні або народу. Характерно, що народ, який відчуває чуже культурний вплив і відмовився від власних індивідуальних рис, припиняє, як правило, своє існування в якості самостійної цивілізації. До такого народу поняття цивілізація вже не може бути застосовано.

Що таке антична цивілізація



Поняття «античність» має латинське коріння і буквально означає «стародавній». У традиційному розумінні під античністю мають на увазі греко-римський період. Таким чином, термін «антична цивілізація» охоплює середземноморський басейн, виключаючи такі річкові культури, як шумерська, вавилонська або китайська. Оскільки на період античності доводиться кілька тисячоліть, прийнято виділяти в ній окремі епохи і періоди.

Загальна класифікація античності має наступний вигляд:

  • VIII ст. до н.е. - II ст. до н.е. - Рання античність;
  • I в. до н.е. - I в. н.е. - Класична античність, період найвищого розквіту греко-римської культури і цивілізації;
  • II - V ст. н.е. - Пізня античність, період розпаду Римської імперії.

В геополітичному розрізі тимчасові періоди кілька варіюються. Зокрема розквіт античної Греції припадає на більш ранній період в порівнянні з золотим століттям Римської імперії. Також різняться періоди розквіту Східної і Західної Римської імперії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!