» » » Що таке гуманізм?

Що таке гуманізм?

Що таке гуманізм?

Людство пройшло довгий шлях розвитку, протягом якого погляди на сутність людини, його природу і потреби часто змінювалися, з`являлися всілякі теорії, ідеології. Багато з них прикривали самокорисливі мети турботою про щастя і благо людини, т. Е. Причинами гуманними. Так що таке гуманізм?

визначення гуманізму

Поняття «гуманізм» походить від латинського слова humanus - людяний (homo - людина). Тобто гуманізм - це сукупність ідей, які визнають цінність людської особистості.

В принципі, будь-який світогляд, основою якого є повага людини, визнання його права на свободу, всебічний розвиток, щастя, - є гуманізмом.

Таким чином, основа гуманізму - елементарна людяність, здатність співчувати, співпереживати, допомагати. Але тільки в тих межах, поки це не зачіпає інтересів людини.

Якщо ви захочете ощасливити когось проти його волі, вирішивши, що так буде краще для його ж блага, це абсолютно не буде співвідноситися з гуманізмом. Навіть з найсвітліших спонукань. Відповідно, заперечення будь-якого насильства по відношенню до особистості - ось що означає гуманізм.

Історія розвитку гуманістичних ідей

Цінність особистості була осмислена вперше філософами античності. У I ст. до н. е. Цицерон використовував термін humanitas - людяність, визначаючи її як результат виховання і освіти, що сприяють піднесенню людини.

В епоху Середньовіччя панували ідеї релігійного аскетизму, життя людини розглядалася як шлях поневірянь, його цінність визначалася відповідністю нормам суспільної моралі.

Розвиток науки, звернення до античної традиції в період Відродження привели до визнання цінності особистості як індивідуума, права людини на вдосконалення, радість і задоволення. Гуманізм оформляється в окремий напрям філософської думки, стає чільним світоглядом. Виразниками цих поглядів стали Ф. Петрарка, Л.-Б. Альберт, Дж. Мірандола, Т. Кампанелла, Е. Роттердамський і ін.



Подальший розвиток ідеї гуманізму отримують в епоху Просвітництва, коли основним напрямком філософії стає раціоналізм, який стверджував верховенство людського розуму, наукового пізнання. Пізніше кожна епоха (XIX-XXI ст.) Вносила щось своє в розуміння гуманізму.

Класифікація гуманізму

Теорія гуманізму має безліч напрямків, але твердо усталеної класифікації не існує. Адже скільки філософських шкіл, громадських формацій - стільки й думок.

Гуманізм розглядають хронологічно: древній (античність) і класичний (ренесансний).

Виділяють також напрямки: ліберальний, демократичний, комуністичний, натуралістичний, екзистенціаліста.

Є гуманізм теїстичний (пов`язаний з релігійними поглядами) і атеїстичний (секулярний), т. Е. Світський.

Світський гуманізм: що це означає? Це сучасний напрям, витоки якого в раціоналізмі Просвітництва. На противагу гуманізму релігійному, світський стверджує можливість морального способу життя без віри в вищі сили. Здатність до розвитку, мислення, самореалізації вважається заслугою людини.

Світський гуманізм проголошує свободу від релігійних авторитетів, незалежність суспільства і освіти від контролю церкви. Але, утверджуючи ідеали справедливості, щастя, свободи, гуманізм не відмовляється від вічних цінностей.

Дізнавшись, що таке гуманізм, визначення цієї системи поглядів, давайте будемо гуманніше ставитися до людей, незалежно від їх віросповідання, расової приналежності, способу мислення і життя. Адже гуманізм - це ще і терпимість.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!