» » » Що таке етика?

Що таке етика?

Що таке етика?

Слово "етика" має грецький корінь, який в перекладі означає "нрав" або "звичай". Давайте з`ясуємо більш докладно, що таке етика і чому ми потребуємо її.

поняття етики

Етика - філософське вчення, що досліджує мораль і моральність, а також питання добра і зла. Під цим терміном також розуміють норми поведінки людини в суспільстві і спосіб регулювання відносин.

Етика не дає рад на кожен день, вона формує лише напрямки. Завдання етики - навчити моралі, щоб в подальшому людина сама знаходив правильні рішення.

Історія появи: етика в філософії

Якщо звернутися до витоків виникнення етики, то як приклад перших правил поведінки можна навести повагу до старших членів племені.

  • Як оформилася філософське вчення етика з`явилася вперше у піфагорійців. Вони визначили основні принципи добра, такі як гармонія, міра і порядок у всьому. Відповідно, зло визначалося як порушення гармонії і симетрії.
  • Аристотель вперше позначив предмет етики. Він ставить цей термін на чільне місце практичної філософії. Відповідно до його навчання, основна мета - щастя, яке можна досягти тільки за допомогою самореалізації. Чесноти, яких слід дотримуватися, це почуття міри, розсудливість і золота середина у всьому.
  • Філософи епохи Відродження вважали, що етика - це щось, спочатку наявне в людині і не потребує виховання. В кожній людині з народження закладено чесноти, і в умовах, сприятливих для розвитку, він не може стати аморальним. Норми моралі абсолютно природні, і доказ цього - наявність совісті.
  • Кант теж вважав принципи етики спочатку закладеними, але не у всіх. На думку філософа, це не залежить від того, в яких умовах людина народилася і виросла. Людина неосвічена, неблагородного походження може мати більшу чеснотою і мудрістю, ніж благородний і отримав кращу освіту. Бажання і добра воля є головною умовою виконання етичних норм.

У всі часи людина намагалася визначити для себе, що таке добро і зло і що насправді цінне - благо одного індивідуума або всього суспільства. Етика в філософії завжди мала безліч напрямків. Крім того, завдання етики постійно змінювалися, і цей процес триває досі.

сучасна етика



Серед сучасних етичних концепцій можна виділити дві основні: етика насильства і етика ненасильства.

Засновниками концепції етики насильства були Ніцше, Дюрінг та Карл Маркс. Вони вважали, що насильство відіграє велику роль в історії людства і абсолютно виправдано при зміні влади. На їхню думку, кожен має право змінювати уклад життя суспільства, і людські жертви неминучі. На практиці етика насильства отримала розвиток в таких диктатури, як ленінізм, сталінізм і гітлеризм.

Сучасна етика ненасильства з`явилася на противагу етиці насильства і отримала широке визнання в XX столітті. Основний принцип цієї концепції такий: ніяке насильство над людиною не допустимо - ні моральне, ні фізичне.



Велика роль у розвитку цієї концепції належить Льву Толстому. На його думку, застосовуючи насильство по відношенню один до одного, люди стають хибними. Ці недосконалості потрібно викорінювати в самих собі, так як вони руйнівні як для їхнього власника, так і для оточуючих.

М. Л. Кінг навіть відкрив в Нью-Йорку «інститут ненасильства». Він, в свою чергу, описав принципи людинолюбства і способи їх розвитку. На думку Кінга, любов один до одного - єдиний шанс людства вижити.

Ще один знаменитий гуманіст XX століття - Ганді. Він вважав, що принципи ненасильства природні для сильних, які виховали себе людей. Гармонія розуму і любові - ідеальний фундамент для етики ненасильства.

Предмет етики: правила спілкування

Що таке етика спілкування? Чи зможемо ми взаємодіяти один з одним без дотримання етичних норм? Звичайно, немає, адже спілкування повинно бути не тільки результативним, але і приємним.

Під час будь-якого спілкування повинні дотримуватися правила ввічливості. Не можна грубити або підвищувати голос. Це не тільки зведе розмову нанівець, а й перетворить все спілкування в безглузду витрату часу.

Незгода з співрозмовником потрібно висловлювати тільки в коректній формі і без переходу на особистості. Аргументи потрібно приводити тільки по суті розмови - тоді співрозмовники cмогут прийти до вирішення.

У будь-якій ситуації буде актуально золоте правило етики: «Поводься з іншими так, як хочеш, щоб ставилися до тебе».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!