» » » Що таке філософія?

Що таке філософія?

Що таке філософія?

У цій статті ми спробуємо розібратися, що таке філософія або чим є філософія. Скажемо відразу: ми не претендуємо на абсолютну об`єктивність і науковість, а просто хочемо дати уявлення про філософію тим, хто мало або взагалі нічого не знає про це найцікавішому предмет. Почнемо, як завжди, з походження слова, а потім вже перейдемо до наукового визначення філософії та опису її розділів і методів дослідження.

Що означає філософія

Слово "філософія", як і багато інших назви предметів і наукових дисциплін, прийшло до нас з давньогрецької мови. Варто відзначити, що давньогрецьких запозичень в російській мові безліч, причому особливо багато їх в науковому апараті практично будь-якої дисципліни. Складається слово "філософія" походить від двох грецьких слів: ????? (Читається як "филиа") - любов і ????? (Читається як "софіа") - мудрість. Таким чином, ми отримали безпосереднє значення цього предмета. Філософія - це любов до мудрості.

Якщо ж говорити про те, що є предметом філософії, то можна охарактеризувати філософію як науку, що займається вивченням фундаментальних принципів існування (людини і світу) і пізнання (світу людиною). Іншими словами, філософія - це та дисципліна, яка намагається відповісти на питання про те, як влаштований світ і яке місце людини в ньому. Тепер поговоримо про це більш детально.

Що вивчає філософія - сутність науки

Тут ми не будемо винаходити велосипед і просто розповімо вам про традиційні визначеннях. Справа в тому, що вчені-філософи не люблять давати ніяких визначень філософії, нерідко кажучи про те, що таких визначень просто не існує. Однак починаючому вивчення цього предмета (за бажанням або за потребою) такі визначення все ж потрібні.

Отже, філософія займається дослідженням причин, основ сущого, існування. Це ті універсальні принципи, за якими існують і змінюються буття і мислення, що намагається пізнати буття. З точки зору традиційної філософії буття - це і мислиме, і думка. Тобто і предмет, і думка про нього суть одне й те саме. Філософи давно зрозуміли, що в своїх варіантах і деталях мислиме неозора. Тому вони стали концентруватися на загальних категоріях і першопричини існування. Складність, однак, полягає в тому, що ці категорії свої для кожної епохи і, більш того, - для кожного філософського напрямку. Про філософських напрямках і школах розповідати ми не будемо, а відразу перейдемо до розділів філософії. По-перше, шкіл філософії дуже багато, а по-друге, кожен напрямок заслуговує на особливу увагу і окремої статті.

розділи філософії



Філософія - вельми складна наука, оскільки складний сам предмет її вивчення. Саме тому до цих пір не існує чітких меж і у визначенні її дисциплін або розділів. Тому будемо і тут спиратися на традиційний поділ. Традиційно філософія включає в себе такі розділи, як онтологія, метафізика, логіка, етика, естетика і епістемологія. Тепер розглянемо кожен з них більш детально.

онтологія

Онтологія займається дослідженням власне буття, основ існування, тобто найзагальніших питань. По суті, онтологія - це спроба найбільш загального опису буття, існування без прив`язки до будь-якої дисципліни. Ця дисципліна намагається пізнати буття як єдність і сукупність всіх видів реальності: об`єктивної, суб`єктивної, реальної, віртуальної і фізичної.

метафізика

Метафізика - це дисципліна, що досліджує первісну природу реальності, що відповідає на питання про те, звідки все пішло. Таким чином, метафізика намагається з`ясувати справжню природу і причину виникнення буття і реального світу. Існують так звані метафізичні питання, відповіді на які в будь-який час були і, напевно, будуть свої. Головні питання (що зводяться, в загальному, до одного і того ж) такі: Які початку почав? Які витоки витоків? Що є причина причин? Якщо онтологія займається вивченням самого існування, то метафізика - вивченням причини існування.

логіка



Логіку також відносять до розділів філософії, оскільки вона вивчає мислення: як вона влаштована, за якими законами існує, які форми має. По суті, логіка - це наука про пізнавальної інтелектуальної діяльності, а також наука про закони і форми правильного мислення. Також логіку нерідко називають і наукою про способи міркування і способах доказів і спростувань, так як мислення в мові оформляється у вигляді міркування.

Етика

Етика займається дослідженням моральність в загальному сенсі, а також моральних і моральних норм різних соціальних груп і прошарків суспільства. Ось три основні проблеми, які етика намагається вирішити вже протягом багатьох століть:

  1. Проблема призначення людини і сенсу життя.
  2. Проблема визначення критеріїв добра і зла.
  3. Проблема справедливості.

естетика

Естетика займається дослідженням чуттєвого, естетичного сприйняття реальності. У загальному сенсі це відношення до мистецтва і до природи, прояв високих почуттів в насолоді чим-небудь або в творчості. Естетику нерідко називають вченням про сутність прекрасного і його формах в життя в природі і в художній творчості. Що стосується мистецтва, то воно є одним з основних об`єктів дослідження естетики, як особлива форма суспільної свідомості.

Епістемологія (гносеологія)

І кілька слів про епістемології. Існує науковий синонім цього слова - гносеологія. По суті, епістемологія (або гносеологія) вивчає можливість пізнання людиною світу в цілому і самого себе в світі. Таким чином, для епістемології головною проблемою є проблема пізнання істини і сенсу існування. Тут знову ж таки не будемо вдаватися в подробиці, оскільки кожна школа і кожен великий вчений-філософ по-різному відповідають на це питання.

Філософські методи дослідження

Розрізняють декілька основних методів, за допомогою яких філософи здійснюють пізнання буття і сущого. Це такі методи, як метафізика, діалектика, еклектика, догматизм, герменевтика і софістика. Тепер кілька слів про кожного з них.

  1. Метафізика - такий метод пізнання, при якому всі об`єкти розглядаються відокремлено, статично та однозначно. Тобто всі об`єкти досліджуються самі по собі, без взаємозв`язку між ними, без урахування розвитку і змін, а також без урахування можливих внутрішніх протиріч.
  2. Діалектика, на противагу метафізиці, розглядає об`єкти з урахуванням їх змін і розвитку, а також внутрішніх протиріч, єдності і боротьби протилежностей, причин і наслідків.
  3. Еклектичний метод пізнання полягає в довільному поєднанні різних розрізнених фактів, концепцій, понять і т.д., які не мають єдиного початку. В результаті виходять досить поверхневі висновки, що здаються, однак, вельми правдоподібними і привабливими. У всі віки цей метод був затребуваний тими, кому було необхідно формувати масову свідомість і громадську думку.
  4. Догматичне пізнання світу здійснюється за допомогою чітко визначених і прийнятих догм - недоведені переконань, які носять абсолютний характер. Даний метод зараз практично не використовується і був більш характерний для середньовічних філософів.
  5. Герменевтика - це одночасно і філософський, і лінгвістичний, і літературознавчий термін. Суть герменевтики полягає в правильному тлумаченні сенсу того чи іншого тексту, що призводить до більш об`єктивним з точки зору науки результатами.
  6. Софістика - це метод виведення логічно правильних, але по суті помилкових посилок, використовуваний більше для перемог в суперечках і конфліктах, ніж в пізнанні істини, чим повинна займатися філософія.

Існує також кілька філософських напрямків, які можна назвати і методами філософії. Це матеріалізм, ідеалізм, раціоналізм і емпіризм.

  1. Матеріалізм має на увазі під собою реалістичне сприйняття матерії, при якому дійсність сприймається цілком реальною. Свідомість матеріалісти відносять до частини матерії.
  2. Ідеалісти сприймають матерію як похідну ідею свідомості, основоположну ідею, яка породила все навколо.
  3. Раціоналісти твердо переконані в тому, що істина може бути зрозуміла тільки розумом. При цьому вони заперечують вплив особистого досвіду і відчуттів.
  4. Емпіризм, навпаки, визнає пізнання тільки в результаті власного, особистого досвіду і чуттєвих відчуттів.

Отже, ми розглянули основні розділи філософії і методи пізнання, з`ясували, в чому полягає філософія. Думаємо, що вам зрозуміло тепер, що філософія - дисципліна дуже і дуже непроста. Але що дає філософія звичайній людині? Насправді дуже багато. На питання про те, в чому сенс філософії, можна відповісти так. Філософія в значній мірі формує світогляд людини, змушуючи його замислюватися про своє місце в світі, про основоположні категоріях буття, моральних нормах і про поведінку в суспільстві.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!