» » » Закони діалектики

Закони діалектики

закони діалектики

Діалектика - це міркування, мистецтво вести суперечку. Це філософський метод аргументації і спосіб мислення, в основі якого лежить протиріччя. Існує 3 закону діалектики, що є основними і які ми зараз і розглянемо.

Закон перший: Взаємний перехід кількісних і якісних змін

Діалектика - це і теорія і метод. Всі закони діалектики - це осмислення різних граней нашого буття. Цей закон показує нам, як відбувається розвиток і здійснюються зв`язку. Зміст цього закону відкривається за допомогою категорій: «кількість»,

  • «Властивість»,
  • «Якість»,
  • «Стрибок»,
  • «Міра».

З давніх-давен люди намагалися зрозуміти природу кількісних і якісних характеристик в динаміці і будову буття. На думку учнів школи Піфагора, числа, які виражають кількісні співвідношення, живлять гармонією всі сфери Сонячної системи і є найважливішими елементами всіх речей. Геракліт, Анаксимен і Фалес також намагалися пояснити, в чому відмінність неоднакових процесів і речей. Щоб позначити фундаментальні властивості природи і пізнання, Аристотель ввів дві категорії - кількості і якості. Він вважав, що якість має такий контекст: стабільні і перехідні стани і властивості, які притаманні як речам, так і явищ в процесі існування-зовнішній видимий вигляд речі. Кількість, за Арістотелем - це «рівність» або «нерівність», «величина» і «безліч».

За часів середньовіччя вважалося, що «приховані» якості - це незмінні, вічні форми. Ці якості і зумовлюють властивості предметів. Теорія якостей знайшла своє продовження в роботах Бойля, Спінози, Гоббса, Ньютона і Локка. Вони підрозділяли якості на:

  1. Об`єктивні та суб`єктивні.
  2. Первинні і вторинні.

У філософській думці часто розривалися поняття кількості та якості, але з часом з`явилося твердження, що якість і кількість залежать один від одного. За Гегелем, внутрішнє якість - це визначеність буття, а кількість - це зовнішня визначеність світобудови.

Якістю є розпізнавання об`єкта через все його ознаки. Те загальне, що є в однорідних процесах і об`єктах і є якість. Воно ж зазначає і на відмінності цих об`єктів і процесів.

Кількість - це те, наскільки швидко відбуваються процеси, наскільки речі рухливі і мінливі. Кількість можна обчислити математичним методом. Менделєєв говорив, що там, де є вимір, є і наука. У книзі «Діалектика природи» Енгельс міркує про те, що, на відміну від точних наук, в історії та біології, ніяка кількість не може бути точно виміряна і простежено.

А ось стрибок, як стверджують закони діалектики, - це коли кількісні зміни переходять в якісні.

Закон другий: Єдність і боротьба протилежностей



Цей закон про зв`язок усіх об`єктів природи, соціуму і духовності. Основні категорії: «протиріччя»,

  • «Боротьба протилежностей»,
  • «Протилежність»,
  • «Єдність»,
  • «Відмінність»,
  • «Тотожність».

Всі об`єкти світобудови цілісні, але і протилежні. Все, що існує в цьому світі - результат зіткнення протилежностей: добра і зла, Інь і Ян, краси і потворності, сонця і місяця, неба і землі, жіночого та чоловічого начала, болю і насолоди і т.д.

Вихідна реальність роздвоюється на саму себе і власну протилежність. Основні закони діалектики, а особливо цей, кажуть нам, що природа несвідомо сама собі породила протилежність - соціум, людську свідомість.

Протилежності часто занурюються один в одного. Особиста свобода і правила соціуму, колективний розум і конкуренція, різниця в доходах і соціальну рівність - ось яскраві приклади цього.



Діалектичне протиріччя - це відносини між протилежностями. Початковий сенс протиріччя - це розбіжність у мові, думках, висловах, вони все заперечують одна одну, звідси з`являється нечіткість і нелогічність. Протиріччя притаманні кожній з форм буття світу.

Протиріччя соціуму носять в собі два характеру:

  • Суб`єкт-суб`єктний (між людьми і їх спільнотами),
  • Суб`єкт-об`єктний (про такі об`єкти, як влада, власність, техніка).

Взаємодія протилежних сторін, їх єдність - це «тотожність». Якщо виникає відносне тотожність, то воно перетворюється в несумісність і в результаті з`являється взаємовиключення протилежностей.

Коли якась із сторін знаходиться в гармонії, вона дає можливість іншій стороні, і системі розкритися повністю, надійність системи в цілому збільшується. Коли одна зі сторін розвивається за рахунок іншої, починається дисгармонія.

Закон третій: Заперечення заперечення

Всі закони діалектики розглядають різні поняття і категорії. Головна категорія третього закону - категорія діалектичного заперечення. Закон розглядає форму і напрямок розвитку, спадкоємність і поступальність, повтор деяких моментом з минулого.

Деякі напрямки в філософії вважають, що заперечення - це рух назад, руйнування, що відбувається в мисленні. Найчастіше це відбувається в негативному психологічному стані або в соціальному прогресі.

Енгельс стверджував, що діалектична філософія приречена кожен раз виникати і руйнуватися, тому що вона не має нічого святого і чітко встановленого. Але в соціумі не всі заперечення діалектичні, є і метафізичні. Метафізічни заперечення перебільшує момент руйнування (руйнування пам`ятників історії, храмів). Приклад такого явища - спроба створити соціалізм в державі, замість капіталізму і, як результат, пригнічений повністю ринок, економічний крах і повний застій у багатьох життєвих сферах. Або прагнення створити чистий капіталізм без застосування позитивних рис соціалізму.

Метафізичне заперечення розуміє тільки заперечення зовнішнє, знищення воно абсолютизує. Співвідношення нового і старого розглядається як «або-або».

Синергетика трактує закон заперечення заперечення, як чергування хаосу і порядку. Порядок і безлад належать до одного і того ж світу. Вони дві сторони медалі. Безлад - стан первинне, з нього виникає щось абсолютно нове.

Деструкція готує грунт для приходу нової фази якогось процесу. Не будь б кумуляції, процес був би приречений повертатися в початкову точку. Процес наростає і вимагає конструкції.

Це були основні закони діалектики, які кожна філософська школа трактувала по-своєму. Але так як філософія - це наука, в якій не доведено нічого, то, можливо, всі вони були в чомусь маєте рацію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!