» » » Що таке метафізика?

Що таке метафізика?

Що таке метафізика?

У перекладі з давньогрецької «метафізика» означає «той, що після фізики». Так назвав олександрійський філософ Андронік Родоський в I столітті до н.е. групу з 14 текстів Аристотеля, розташувавши їх в зібранні творів після трактатів з фізики.

Що таке метафізика? Це вчення про походження речей, про споконвічну природу буття і реальності. Термін виник більше 2500 років тому, сьогодні ми можемо виділити стародавню або античну метафізику, класичну метафізику і метафізику наших днів.

Аристотель вважав свою працю основою філософії, тобто науки, що вивчає, першопричини зародження самого життя. Мислитель називав присвячені цій дисципліні праці - «Про сущому і сутності», підкреслюючи думку про те, що, описуючи основні фізичні принципи, нове знання стоїть на більш високому рівні по відношенню до власне фізики. Поняття метафізики знайшло значення синоніма слова «філософія». У широкому сенсі метафізика розглядає будь-яке явище у всій повноті, в комплексі проявів: і фізичних (реальних), і невловимих (духовних).

Наші сучасники під метафізичними явищами на увазі предмети і події, що лежать за межами фізичного світу і належать до категорії «надчуттєвого», містичного, окультного. У повсякденності, кажучи про метафізичної природи чогось, ми маємо на увазі щось дивне, незрозуміле, якісь абстрактні поняття.

Розмірковуючи про те, що таке метафізика, оцінюючи еволюцію цього терміна, ми розуміємо, що це - одна із значущих форм людської мудрості і особливий спосіб пізнання світу, в якому ми існуємо.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!