» » » Що таке діалектика?

Що таке діалектика?

Що таке діалектика?

Діалектика - одне з численних іншомовних слів в російській мові, запозичене з грецької мови. Це слово багатозначне. Що таке діалектика, які різні його значення, в яких випадках слово вживається? Про це читайте в статті.

Слово «діалектика» має грецьке походження - dialektike, в перекладі означає «мистецтво ведення суперечки, міркування». Вперше термін вжив давньогрецький філософ Сократ, який вважав, що істину можна зрозуміти шляхом пошуку відповідей на протилежні точки зору.

Значення слова «діалектика»

  • Діалектика - це вчення про розвиток, становлення всього в цьому світі. В його основі лежить ідея, що основою будь-якого розвитку є протиріччя, їх подолання. Наприклад: "Законами діалектики є закон єдності і боротьби протилежностей, закон заперечення заперечення і закон переходу кількості в якість."
  • Це і наука, яка займається вивченням найбільш загальних законів розвитку природи і суспільства. Наприклад: "Закони діалектики лежать в основі науки, що вивчає протікання процесів розвитку суспільства і природи."
  • Це метод вивчення всього існуючого у Всесвіті з точки зору розуміння імпульсів, стимулів розвитку і зміни. Наприклад: "Діалектика, як метод пізнання закономірностей в світі, дозволяє зрозуміти суть багатьох конфліктів, що відбуваються в суспільстві."
  • Нарешті, діалектика - мистецтво ведення суперечки. Це значення - застаріле, в сучасній мові майже не вживається. Наприклад: "Обидва опоненти володіли мистецтвом діалектики, тому лектору було важко їм заперечити."

Значення багатьох інших слів можна дізнатися в статтях з розділу визначення на нашому сайті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!