» » » Що таке істина?

Що таке істина?

Що таке істина?

Саме поняття «істина» настільки багатогранне, що дати таке визначення, яке б задовольняло всіх представників різних течій сучасної науки, культури, мистецтва, просто неможливо. Тому ми вирішили розповісти, що таке істина в розумінні різних наук.

Що значить істина в філософії?

З точки зору філософії, істина є внутрішнє згоду розуму з якоюсь реальною річчю, об`єктом. Крім того, під істиною розуміється певна повторюваність різних ситуацій або положень, тобто, факт повторення явища свідчить про його істинності. Таким чином, істина - це те, що можна виявити, як кажуть філософи, емпіричним або, простіше кажучи, досвідченим шляхом. Найважливішим критерієм істини, з точки зору філософії, є її достовірність, тобто, можливість узгодження тих чи інших фактів з дійсністю. Саме так і розмежовуються справжні і несправжні речі.

У чому полягає істина в логіці?

У логіці визначення істини виводиться досить просто. Точніше, мова йде не про саму істину, а про справжній судженні. Справжнім судженням є таке, в якому спостерігається відсутність логічних протиріч. Таким чином, істина в логіці пов`язана з абсолютною відсутністю протиріч в судженні або в посиланні.

Істина з точки зору сучасної науки



Як не дивно, але наукове визначення істини двояко. Точніше кажучи, наука розглядає істину з двох сторін. По-перше, істина - це те, до чого повинна прагнути кожна вчений, тобто, тут під істиною розуміється якесь абсолютно вірне знання. З іншого боку, під істиною в науці розуміється збіг наукового знання з видимої об`єктивною реальністю. Іншими словами, ми знову виходимо на філософське визначення пізнання істини емпіричним шляхом.

Що таке абсолютна істина в релігії?

Абсолютна або, як її ще називають, вічна істина - це джерело походження всього існування. У цьому сенсі виразом абсолютної істини служать так звані монотеїстичні релігії. Монотеїзм - це віра в єдиного Бога, в єдине начало, від якого все сталося. До таких релігій належать християнство, іслам, іудаїзм, різні течії індуїзму. Релігії можуть відрізнятися один від одного по якимось формальним ознаками (дотримання заповідей, обряди і т.п.), проте в кожній з них строго простежується віра в єдиного Бога-Творця або Абсолют.

На противагу цьому істина відносна стверджує, що абсолютна істина практично недосяжна, а існують лише певні уявлення, які людина приймає в залежності від життєвого досвіду. Згодом старі уявлення відкидаються, і на їх місці виникають нові, більш щирі (для самої людини, зрозуміло). Тут ми стикаємося з такою проблемою, яку можна сформулювати у вигляді питання: у чому істина життя? Відповідь на нього може дати тільки сама людина, виходячи зі свого життєвого досвіду. Додамо, що філософські і наукові течії, такі уявленням про абсолютну істину, прийнято називати метафізичними. Тих же, хто в своїх дослідженнях звик покладатися на відносні істини, називають релятивістами. Таким чином, метафізика і релятивізм сперечаються між собою вже не одне століття, і згоди між ними немає, і навряд чи найближчим часом буде.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!