» » » Що таке буддизм?

Що таке буддизм?

Що таке буддизм?

Багатьох цікавить, що таке буддизм - релігія, філософія або стиль життя. Цікаво, що відповідь завжди буде різним, оскільки розглядати буддизм можна з різних ракурсів.

Легенда про Сиддхартхе

Вперше про буддизм ми дізнаємося з легенди про Сиддхартхе - маленького хлопчика, якому судилося стати просвітленим. Народився Гаутама (друге ім`я хлопчика) близько 25 століть тому в царському роді. Знайшовши на малюка 32 ознаки «великого чоловіка» (знамення на ступні, золотиста шкіра, довгі пальці і т.д.), аскет-астролог сказав, що доля Сиддхартхи двозначна - або він стане хорошим правителем своєї країни, або справжнім відлюдником. Сім`я закрила хлопчика в стінах царських палат, щоб він ніколи не дізнався про горе і біди, які можуть осягнути людей. Але сталося так, що Сіддхартха кілька разів все ж вислизнув з палацу і дізнався про хвороби, убогості і смерті. Тоді він вирішив навчитися долати страждання земного світу і шість років провів в аскетичних поневіряння. Побачивши, що це не наблизило його до мети, Сіддхартха знайшов відокремлене місце під деревом (нині іменується деревом «Бодхі», тобто «Просвітлення») і пішов у споглядання. Просидів він так багато років і за цей час відкрилася йому головна істина - Дхарма. Саме так сьогодні називають вчення Будди. З того дня став він Буддою і вирішив вчити Дхарми інших людей, які хочуть пізнати істину. Після смерті Будди, його учні продовжували розповідати про просвітління і вчити своєї філософії інших людей. Так виникла філософія буддизму.

Закони та істини буддизму

Говорячи про буддизм як про релігію, слід зазначити, що він є найбільш раннім з трьох світових релігій. Іслам і християнство з`явилися дещо пізніше. Буддизм не належить ні до политеистическим, ні до монотеїстичних релігій. Саме тому, що людям не потрібно відрікатися від інших вірувань, багато хто починає жити за законами буддизму.

Батьківщиною буддизму вважається Індія, звідки був родом перший Будда, але сьогодні ця філософія поширена по всій планеті.



Велика частина буддизму полягає в віруванні, що людина отримує те, що він заслуговує. Щоб жити добре і відчувати себе добре, треба вести себе правильно, дотримуватися порядки і закони. Люди повинні постійно працювати над собою, щоб не просто зрозуміти, що означає буддизм, а й досягти власного просвітлення. Здійснюючи неправильні вчинки, вони програмують своє майбутнє на хвороби і нещастя. Таким є закон карми. Звільнення від карми - ось мета, до якої веде буддизм.

Що значить це «вчення про Дхарми»? Воно починається з «чотирьох благородних істин».

  1. Перша з них говорить, що все життя людини - це страждання і розчарування.
  2. Друга, що основою людського бажання жити є спрага задоволень.
  3. Третя істина стверджує, що, оскільки причина страждання створена самою людиною, він же може її і усунути. Для цього достатньо припинити бажати.
  4. Щоб навчитися не бажати, говорить четвертий закон буддизму, потрібно вести правильний спосіб життя, мислити і діяти правильно.

Медитація, настільки популярна сьогодні, як спосіб заспокоєння, також бере свій початок з буддизму. Так, для управління негативними емоціями, думками і діями, буддисти використовують деякі вправи, які допомагають правильно, а головне осмислено діяти.

Сам Будда стверджував, що людина не повинна вірити йому на слово, а перевіряти все на особистому досвіді. Тільки тоді люди стануть самі для себе дороговказом світлом. Саме тому, щоб повністю усвідомити, що таке буддизм, потрібно жити за законами і істин, пропонованим цією філософією.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!