» » » » Як пережити смерть близької людини?

Як пережити смерть близької людини?

Як пережити смерть близької людини?

Питання, який ми сьогодні будемо обговорювати, дуже складний для всіх, хто переживає смерть близької, сумує про нього, а також для тих, хто бажає допомогти скорботним. Ми поговоримо про те, як пережити смерть близької людини.

Всі ми не вічні, рано чи пізно у кожного наступають моменти розставання з коханими і близькими: з милим дідусем, з єдиною і неповторною мамою, з улюбленим хлопцем. У кожного своя історія і своє горе, але об`єднує всіх відчуття втрати, скорботи, відчаю. Як бути, як жити далі? Потрібно усвідомити факт того, що близького вже немає поруч і що він не повернеться. Кожному відпущено певну кількість часу на нашій планеті. Якщо людина померла - значить, настав час прощання з ним, це потрібно сприйняти, як неминучість. Переживання горя неминуче, але з часом ви навчитеся без розпачу берегти світлу пам`ять про людину все своє життя, згадувати тільки хороші події і почуття, пов`язані з ним. В процесі переживання горя людина вчиться жити заново, дорослішає духовно. Час і світлі думки про загиблого - це кращі лікарі в такій ситуації.

Пережити втрату близької

Процес переживання смерті близької людини має кілька стадій, проходячи через які, ми вчимося жити з доброї думкою про людину, але не відчувати при цьому страждань. Як пережити смерть близької людини на кожній стадії?

1 стадія - Шок

Триває протягом 9 днів після смерті близького. Людина, переживають втрату рідного, може або впасти в повне заціпеніння (мовчати, ходити з «порожнім» поглядом, мало їсти і пити, дивитися в одну точку і т.д.) або навпаки, вести себе дуже активно: допомагати в організації похорону та поминок, втішати всіх інших. І перша, і друга реакція нормальні. Людина в другому випадку ще не усвідомив втрату, але це прийде пізніше. У будь-якому випадку, кожному потрібно виплакатися, сльози дають розрядку емоцій і дозволяють легше пережити горе. А тому спробуйте виплакатися досхочу або вивести людину на сльози, це зараз необхідно.

2 стадія - Заперечення



Триває до 40 днів після смерті близького. Людина усвідомлено сприймає втрату, але підсвідомість і тіло все ще її заперечують. Тому людині може здаватися, що він чує голос померлого, бачить його (уві сні в тому числі) і т.д. Якщо сниться померлий, це нормально. Сльози в цей період також корисні, але людина не повинна плакати день і ніч. У цей час потрібна допомога близьких: говорите про померлого, розмовляйте, якщо хочете цього.

3 стадія - прийняття втрати

Триває до півроку з дня смерті близького. Людина вже повністю усвідомив смерть, але біль і переживання накочуються хвилями. Людина може ридати якийсь час, а потім бути спокійним і жити, як зазвичай. На цій стадії особливо яскраво виражені почуття провини перед померлим і навіть агресія на нього ( «чому ти пішов від мене?»), Агресія на інших (пошук винних у смерті близького). Це нормальні реакції, і їх потрібно пережити. Ці почуття корисні тільки протягом короткого періоду.

4 стадія - Полегшення болю

Триває до року з дня смерті. Переживає вчиться жити по-новому. Він заводить нові знайомства, починає спілкуватися з іншими людьми, вести звичайне і нормальне життя. Якщо переживання смерті відбувається правильно, то про померлого згадують тільки хороше з тих часів, коли він був ще живий. Людина вчиться керувати переживаннями.

5 стадія - Повторення



Під час другого року після смерті людина заново переживає все стадії горя, але тільки в більш м`якій формі. В першу річницю людина може знову розридатися, але вже зможе взяти свої почуття під контроль.

Так, поступово переживаючи смерть близької, людина стає дорослішою, мудрішою і вчиться жити по-новому. Тому найкраща відповідь на питання про те, як пережити смерть близької людини, - це з мужністю пережити всі стадії і в кінці зберегти світлу пам`ять про близьку на все своє життя, навчитися згадувати про нього тільки хороше і відчувати при цьому легкий смуток, а не розпач .

духовне сприйняття

Як пережити смерть близької людини, якщо ти віруючий? Віруючим людям в цій ситуації трохи легше. Вони живуть за принципом: «Бог дав, Бог взяв». А це означає, що християнин повинен навчитися сприймати все у своєму житті, як тимчасовий подарунок, він повинен навчитися розуміти, що йому нічого в цьому світі не належить, в тому числі і близькі люди. Якщо помер близька людина, значить, настала його черга, і Бог покликав його до себе. Це слід сприйняти як неминучість, адже колись і Вас спіткає така доля, просто поки ваш час ще не настав, а йому вже пора на небеса.

Також віруючі люди вчаться як можна швидше позбуватися від сильного бідкання і відчаю, тому що їх переживання обтяжують душу померлого близького, не даючи їй заспокоїтися, гризучи цим і себе, і ближнього. Коли людина знаходить душевну рівновагу, відпускає від себе душу покійного, йому й самому стає легше жити, і душа померлого радіє і живе спокійно на небесах, не сумує і не журиться.

Як допомагають собі віруючі? У церквах вони вимовляють про себе або вголос батюшки сповідальні мови, в яких визнаються в своїх скорботних почуттях, просять вибачення за все, ніж образили померлого, і молять Бога про те, щоб він дав душевні сили для переживання втрати. Також ставлять свічки в пам`ять про загиблого, моляться про те, щоб його душі на небесах жилося добре і радісно.

Як пережити смерть близької людини, так і навчитися жити заново - це дуже важко і здається неможливим, особливо, якщо ви тільки на початку переживання. Але з часом стане легше, Ви навчитеся сприймати смерть близької інакше і зможете жити заново, але вже по-іншому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!