» » » Що вивчає історія?

Що вивчає історія?

Що вивчає історія?

Як не здасться вам дивним, але дати чітке визначення того, що вивчає історія, не можуть навіть самі маститі професори - історики. А деякі люди взагалі переконані, що історія - це не наука, тому що в ній немає конкретного предмета або об`єкта вивчення. Існують різні види історії: історія суспільства, історія спорту, економічна історія та ін. І об`єднати їх усі між собою дуже складно.

У дослівному перекладі слово «історія» означає «розповідь про події минулого». А знати минуле важливо для людства, тому що історичний досвід має важливе значення в розвитку суспільства. Спробуємо знайти відповідь на питання про те, що вивчає історія потрібного і корисного сучасній людині.

Що вивчає наука історія

Людям завжди було цікаво знати про те, що відбувалося раніше, і як жили наші предки.

Наука історія оперує тільки точними фактами. Як і будь-яка інша наука, історія розвивається, накопичує нові факти і знання, які вона отримує з різних історичних джерел.



Багато людей помилково вважають, що історія займається тільки вивченням подій і дат їх здійснення. Але цим займається наука, яка називається хронологією. А головним завданням історії є накопичення і узагальнення людського досвіду. Історія дозволяє виявити причинно-наслідкові зв`язки, що виникають між різними явищами. Аналіз цих зв`язків дає можливість зрозуміти сутність історичних явищ, а найголовніше, зробити необхідні висновки, що дозволяють уникнути повторення деяких помилок минулого. Повірте, що минуле не зникає в нікуди, а продовжує жити навколо нас в накопиченому людством досвіді соціального життя.

Історія вивчає життя людей в просторі і в часі. При цьому наука історія не передбачає будь-яких довільних вилучень фактів з цього життя. У минулому історія в нашій країні була сильно політизована, і багато фактів замовчувалося або висвітлювалися однобоко. В даний час історики відходять від догм минулого і стають об`єктивними. Однак в останні роки з`явилося чимало вчених - істориків, які оцінюють історичні події тільки як помилки і трагедії. Такий підхід до вивчення минулого теж не дає об`єктивної оцінки історичних подій і є в корені не вірним.



Вченими - істориками написано чимало різних наукових праць, в яких відображаються різні етапи історичного розвитку суспільства, взаємозв`язок між різними історичними процесами, що відбуваються в світі.

Що вивчає філософія історії

Філософію не дарма називають царицею наук. Вона вивчає найбільш загальні закони розвитку природи і суспільства. Розділ філософії, що займається вивченням історичного процесу, що дає його інтерпретацію, називається філософією історії.

Термін «філософія історії» був введений в 1765 році відомим філософом Вольтером. Надалі велику роль у розвитку цього розділу філософії зіграли Гегель, Маркс, Данилевський, Конт, Шпенглер, Ясперс і багато інших філософи.

Питання, які вивчає філософія історії, змінювалися з плином часу. В даний час ця наука вивчає:

  1. фактори, що змушують людське суспільство розвиватися;
  2. напрямок, по якому рухається історія;
  3. яку роль відіграє історія в сьогоденні і майбутньому;
  4. що очікує людське суспільство в майбутньому.

Крім цього філософія історії намагається знайти відповідь на питання про те, чи існують які-небудь закони, що дозволяють впливати на хід історичного процесу, або історія розвивається по волі «його величності» випадку.

Філософія історії і наука історії розрізняються в своєму підході до історичних подій і фактів. Історики займаються тільки вивченням реальних фактів минулого, не роблять жодних прогнозів на майбутнє. Оцінюючи історичні події, історики не допускають умовного способу, тобто описують і вивчають лише реальний, а не можливий, хід історичних подій. На відміну від цього, філософія історії не тільки вивчає лінії розвитку будь-яких подій в минулому, а й намагається перенести їх в майбутнє.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!