» » » Що таке історія?

Що таке історія?

Що таке історія?

Кожна освічена людина повинна знати, що таке історія, що вивчає дана наука. Адже минуле для кожного покоління - це основа його майбутнього. У цій статті ми поговоримо про історію як науку.

Що таке історія: визначення

Історія - це гуманітарна наука, галузь знань про діяльність людини в минулому. Сюди можна віднести важливі події, соціум, світогляд, соціальні зв`язки і так далі.

Слово «історія» має грецьке коріння ( sigma-tau-omicron-rho- alpha-, historia), походження праіндоєвропейське (слово wid-tor, тобто знати, бачити). У російській мові це слова «бачити» і «відати».

Історія як наука

Для того щоб розуміти основи процесів, які відбуваються в сьогоднішньому світі, необхідно проводити аналогії. Але аналогії можна проводити в порівнянні з чим-небудь. Тобто аналогія - це, по своїй суті, порівняння з виведенням схожих і відмінних моментів для визначення закономірності. З чим можна порівняти сьогоднішні процеси? З тими процесами, які відбувалися до нас.



Історія була створена в якості науки для того, щоб проводити аналогії з процесами формування політики і економіки в різних державах з сьогоднішніми процесами формування. Навіщо це потрібно? Для того щоб не допускати помилок при створенні нових економічних стратегій взаємодії між державами, потрібно ознайомитися з подібним досвідом у своїх предків.

У цій науки безліч призначень. Але потрібно пам`ятати, що сьогоднішні події документуються відповідно до законодавства. А, значить, з часом, ці документи вже стануть історичним надбанням.

Що вивчає історія?



Історія - це наука, що вивчає події та явища, які відбувалися в житті людини і впливали на його життя в минулому. Описати одним реченням призначення цієї науки буде досить складно, оскільки сенс історії полягає в декількох завданнях:

  • вивчення подій, що відбулися в минулому, на основі фактів для визначення культури і побуту людей, що існували в попередні століття;
  • визначення зв`язків і закономірностей між відбувалися подіями в одне і теж час для визначення причин походження цих подій;
  • вивчення побуту і культури різних народів на основі фактичних доказів, які були знайдені в результаті археологічних розкопок або були задокументовані літописцями тих років.

Методи в історії

Методологія історії - це історична дисципліна, за допомогою якої визначається об`єкт історичної науки, мета історичного пізнання. Ця дисципліна розробляє теорію історичного пізнання (основи філософії, гносеології, епістемології, методи історичного пізнання, форми історичних знань).

історичні джерела

Історичні джерела - це всі документи і предмети, що відносяться до матеріальної культури, в яких відображено історичний процес і відображені факти і доконаний події. На підставі цих документів і предметів відтворюється уявлення про історичну епоху, до якої вони належать, а також висуваються гіпотези про причинно-наслідкові зв`язки, які спровокували ті чи інші історичні події.

Навіщо вивчають історію?

Великий російський учений Михайло Ломоносов в своїй науковій праці про історію слов`ян сказав: «Народ, який не знає свого минулого, не має майбутнього». Це твердження вірне з тієї причини, що для безпечного існування в світі необхідно враховувати помилки предків, допущені в тих чи інших ситуаціях, в соціальних і економічних планах товариства.

цінність досліджень

Завдяки історичним дослідженням до сучасного суспільства дійшла інформація про внутрішньодержавних події, в організації яких брали участь іноземні диверсанти з країн, які є конкурентами по геополітичним інтересам. З історичних фактів до сьогоднішнього суспільства дійшло саме поняття диверсії. Інформація про державні перевороти і революціях в різних державах тих часів, а також інформація про планування економічного розвитку всередині держави допомагає сьогодні сучасному суспільству не робити схожі помилки, щоб не опинитися в такому ж кризовому становищі, в якому опинилися предки.

відомі історики

  • Геродот - давньогрецький історик;
  • Байєр Готліб Зігфрід (1694-1738) - німецький історик, філолог;
  • Карамзін Микола Михайлович (1776 - 1826) - видатний історик, автор праці «История государства Российского»;
  • Соловйов Сергій Михайлович (1820 - 1879) - історик, є засновником державної школи в російській історіографії. Автор праці «Історія Росії з найдавніших часів»;
  • Голіцин Микола Миколайович (1836-1893) - князь, бібліограф, історик, публіцист;
  • Ключевський Василь Йосипович (1841 - 1911) - видатний російський історик;
  • Вебер Макс (1864-1920) - німецький соціолог, історик, економіст і юрист;
  • Капіца Михайло Степанович (1921-1995) - російський історик, дипломат, член-кореспондент РАН (1991 член-кореспондент АН СРСР з 1987 р). Основні праці по новітній історії Китаю і міжнародних відносин на Далекому Сході і Південно-Східної Азії. Державна премія СРСР (1982).

Тепер ви знаєте, що таке історія. Можливо, вам будуть цікаві також інші статті нашого сайту Що вивчає історія і Навіщо потрібна історія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!