» » » Що таке нірвана?

Що таке нірвана?

Що таке нірвана?

Нірвана є найважливішим поняттям філософії буддизму і джайнізму. Воно означає вищий стан, підсумкову мета всіх духовних прагнень людини.

Буддисти характеризують нірвану, як щось невимовне словами і незбагненне розумом. Це стан протилежно тому, що є в «цьому світі». Нірвана, по суті, є, як стан повної внутрішньої гармонії і абсолютної відчуженості від буття.

Продовжуючи тему того, що таке нірвана, варто сказати про стан досконалості, самодостатності і повної задоволеності, яке досягається людьми, що спіткали суть цього поняття. Буддійським ідеалом є відсутність думок про нещастя і щастя, зло і добро. Той, хто осяг нірвану байдуже ставиться до всіх традиційних людських прагнень. Єдиним відчуттям для нього є відчуття повної свободи, незалежності.

Досягнення нірвани передбачає відмову від ідеї банального щастя, як такого. Щастя - є мирським поняттям, нірвана - чимось вищим. В цілому, концепція цього поняття знаходиться в містичному руслі ідей про досягнення неймовірного стану душі і психіки.

Відчуженість від світу людей, охочих осягнути стан нірвани, їх егоцентрична настроєність приводять до повної втрати зв`язку з суспільством. Послідовники даних ідей повністю усуваються від усіх суспільних ідей, цілей, прагнень. Їм чужі звичайні проблеми і потреби.

Продовжуючи тему того, що значить нірвана, слід зазначити таке. Для багатьох наших сучасників це поняття пов`язане, перш за все, з легендарним Куртом Кобейном, який в кінці 1980-х років створив рок-групу Нірвана, що підкорила всі континенти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!