» » » Що таке щастя: цитати

Що таке щастя: цитати

Що таке щастя: цитати

Кожна людина замислюється про щастя, кожен хоче його собі і як можна більше. Багато шукають, що таке щастя? Цитати найбільших людей і мудрість минулого багато в чому будуть корисні.

Щастя є

В душі кожен з нас вважає, що ця частка випаде йому. По іншому і бути не може. «Людина народжена для щастя, - і це відомо кожному, - як птах для польоту». Ці слова в одній з повістей російського письменника В. Г. Короленка ногою пише безрукий чоловік. Про це є красиві цитати про щастя - про очікування його. «Щастя - в передчутті щастя», - так сказав А. В. Вампілов, радянський письменник, відомий своїми мандрівками по країні. Що шукав він у них? Може саме щастя?

Щастя не в щасті, вважав, Ф. М. Достоєвський, а лише в досягненні його. Цьому пошуку, за великим рахунком, присвячені всі його книги. До того ж і Семюел Джонсон, англійський критик, що став символом освіти в XVIII столітті, говорив, що «Надія є різновид щастя, може бути, єдине можливе в світі». І потрібно в прагненні до нього, в досягненні його відчувати себе щасливим.

щастя можна досягти

Багато цитати великих про щастя згадують, про труднощі його досягнення. Шлях до нього не простий і тернистий, веде через багато перешкод. «Щастя немов метелик. Чим більше ловиш, тим більше воно вислизає », Віктор Франкл, який сказав це, є автором однієї з течій психоаналізу. Он-то розумів, про що йдеться. Втім, і до нього визначення: що таке щастя, цитати дають цілком конкретно і недвозначно - тільки через горе воно пізнаване. «Щастя - це сон, а горе дійсність», - говорив настраждався в своєму житті ВОЛЬТЕР.



А давньоримський філософ Горацій взагалі заявив: «Повного благополуччя немає». У чомусь з ним можна погодитися. «Щастя без горя не буває» - сказав якось М. Веллер, відомий сучасний письменник. Олександр блок, пізнав і радість, і смуток у своєму житті говорив: «Боятися горя - щастя не знати».

Щастя не самотньо

Нелегко знайти прості відповіді на питання: що таке щастя? Цитати великих людей дають нам деякі варіанти, як досягти його. Потрібно шукати його в собі самому. Починаючи з того, що маєш. «Розум, без сумніву, - вважав афінський драматург Софокл, - перша умова для щастя». І давньогрецький математик, і філософ Піфагор вторив йому: «Не ганяйся за щастям: воно завжди перебуває в тобі самому». Сама людина не тільки коваль свого щастя, як говорив римський імператор Крисп, але і джерело його. «Щастя - це не життя без печалі - це стан душі», - сказав Ф.Е. Дзержинський. Залізний Фелікс мав про це абсолютно певну думку.

І якщо вже щастя тало долею людини, не варто таїти його, потрібно нести його людям. «Щастя на самоті - не повне щастя», - такою є думка Геракліта Ефеського, давньогрецького філософа. А вже він-то сповна пізнав самотність, віддалившись від людей в далеку печеру в горах.

Живіть для інших - ось метод здобуття щастя і, цілком можливо воно саме і є. З цим погоджувався і російський письменник Н. Г. Чернишевський: «Особисте щастя неможливе без щастя інших» і Рабіндранат Тагор, індійський поет: «Щастя в тому, щоб своє серце віддати іншому».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!