Що таке карма?

Що таке карма?

Слово "карма" чув кожен хоч раз в житті. Всім відомо, що це слово пов`язане зі східною філософією. Але не все точно можуть відповісти на питання про те, що таке карма. Розглянемо це поняття докладно.

Що значить карма?

Поняття "карма" присутній в індуїзмі, в буддизмі, а також в ведичної традиції. Це одне з найголовніших понять даних релігій. Слово "карма" або "карм" на санскриті означає "дію, вчинок, діяння". Цим словом називають сукупність всіх вчинків, діянь, помислів людини, які були вчинені ним у минулому і відбуваються донині, а також наслідки, викликані цими діями. Карма - це вселенський закон причинно-наслідкового зв`язку.

Чули таку приказку: що посієш, те й пожнеш? Цим простим висловом можна просто пояснити сенс карми закону. Вплив на ваше життя надають не тільки конкретні вчинки, але також ті думки і емоції, які наповнюють вашу душу. Людина, як будь-яка жива істота, тісно пов`язаний з навколишнім світом. Наші вчинки і думки впливають на цей світ, і жоден вчинок не проходить безслідно. Як сніжний ком, накопичуються негативні емоції, злі справи, агресія - все це друкується в тонкому тілі людини і тягнеться за ним в наступне втілення.

Як діє закон карми?

Іншими словами, кожній людині доведеться відповідати за скоєне. За добро він буде винагороджений, за вчинене зло - покарано. А заплата необов`язково станеться в цьому житті. Як ви знаєте, буддисти вірять в реінкарнацію - переселення безсмертного духу в нові тіла після смерті. Припустимо, ви народилися в родині бідняка, ваші рідні вмирають, вас переслідують нещастя. Чому так відбувається? Послідовники індуїзму пояснили б такий стан речей: у вас погана карма. Тобто в минулому житті ви робили багато зла, грішили, і тепер ви повинні відповідати за скоєне. Якщо зовсім коротко відповісти на питання про те, що таке карма, то можна сказати, що це наслідки вчинених коли-небудь вчинків.

Поняття карми в індуїзмі



Індуїзм - одна з найпотужніших світових релігій, в якій дуже важливим є поняття карми. Про індуїзм, а також про інші світові релігії ви зможете прочитати в статті Які є релігії.

Що значить карма для послідовника індуїзму? Індуїсти вважають, що кожна людина цілком і повністю несе відповідальність за своє становище на сьогоднішній день. Так людина привчається обмірковувати свої дії і вчинки і те, який вплив вони можуть надати на хід його подальшого життя. Особливо важливо зрозуміти, що страждання не закінчаться зі смертю людини. Адже буде наступне втілення - і так буде тривати, поки Карма не буде відпрацьована, тобто поки людина не зрозуміє, які помилки він робив.



У той же час індуїсти не вважають, що карма - це покарання. Просто це природний процес, закон Всесвіту. Карма може бути нейтралізована за допомогою конкретних дій і вчинків. Таким чином, карма не є чимось фатальним для людини, він може змінити своє життя. Перш за все, карма сприяє духовному зростанню і розвитку індивідуума. Про те, як змінити свою долю і чи можна зробити це, ви прочитаєте в нашій статті Чи можна змінити долю.

Поняття карми в буддизмі

Буддисти кажуть, що важливим для формування карми є наміри людини: хороші чи погані. Чим керується людина, здійснюючи вчинок? Якщо їм рухає бажання нашкодити, то вже це залишає кармічний відбиток в його тонкому тілі. Нехай цей відбиток буде слабкіше, ніж реально виконану дію, проте, руйнівний імпульс обов`язково повернеться вам. Саме тому буддисти приділяють велику увагу контролю думок, медитації, усунення гніву, люті і інших негативних емоцій.

Так само відбувається і з благими намірами, вчинками і бажаннями. Якщо ви навіть подумки побажали іншому добра, здоров`я, процвітання - тим самим ви поліпшили свою карму, пославши в навколишній світ позитивний заряд.

Зверніть увагу, якщо у вашому житті повторюються без причини негативні ситуації: вас грабують, ви хворієте, терпите потребу, можливо, це кармічні наслідки? Як вже говорилося, поліпшити свою карму можна за допомогою регулярних медитацій, молитов, здійснення добрих справ. Але перш за все важливо усвідомлення. Звичайно, ви не можете усвідомити те, що було в минулих життях, якщо ви не володієте особливими навичками. Але ви можете осмислити своє життя, усвідомити, що все, що відбувається, - це наслідки ваших дій, прийняти на себе відповідальність за те, що відбувається.

Буддисти вважають, що душі, які знайшли дорогу до Світла і повністю очистили свою карму, більше не повертаються на Землю і не мають більше тілесних втілень. Вони можуть повернутися на Землю, щоб виконувати якусь вищу місію, наприклад, просвіщати людей. Так з`являються великі вчителі, Махатми.

Якщо ви цікавитеся буддизмом та іншими східними релігіями, то вас може зацікавити стаття Що таке мантра.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!