Що таке гріх?

Що таке гріх?

Напевно, кожен з нас хоч раз стикався в житті зі словом "гріх". Коли ми робимо неправильний вчинок, кажуть, що це гріх. Церква щогодини відмолювати гріхи своїх прихожан. А що є гріхом?

Загалом, гріх - це якесь повне або часткове порушення заповідей релігії, звітів бога, розпоряджень або традицій. Іноді гріх трактують, як порушення головних моральних і етичних правил і норм, які встановлені в суспільстві. Що вважається гріхом - питання спірне, адже норми і правила змінюються разом зі змінами і розвитком суспільства. Існує загальна трактування гріха для всіх релігій, яка говорить про те, що гріх - це наслідок свідомих вчинків людини, які несуть за собою провину і відплата.

Що таке гріх в християнстві

Гріх для християн - це не тільки провина або провину, а небажання віруючого слідувати заповідям. Також вважається, що гріх суперечить самій природі й сутності людини. У християнстві виділяється три види гріхів:

  • Особистих гріх - якісь дії проти совісті і Бога;
  • Первородних гріх - порушення людської природи, яка виникла внаслідок гріха прабатьків;
  • Родовий гріх - якась тягнеться поколіннями пошкодженість природи людини через гріховності предків.

Крім того, існують смертні гріхи. Під ними розуміють усвідомлений і нераскаіваемий гріх, який веде до загибелі душі. Існує сім найстрашніших смертних гріхів. До них відносяться:

  • обжерливість;
  • блуд;
  • грошолюбство;
  • гнів;
  • зневіра;
  • марнославство;
  • Гординя.

Що таке гріх в ісламі

В ісламі під гріхом розуміється слабкість людини, його нездатність встояти перед різними спокусами шайтана.



Взагалі, в Корані можна знайти багато інтерпретацій слова "гріх". В цілому, вони всі говорять про те, що гріх - це дія проти законів Аллаха. Крім того, в мусульманстві гріхом є і невіра або віра в декількох богів. Найстрашнішим гріхом для мусульманина є приписування Аллаху помічників.

Що таке гріх в буддизмі, джайнизме і індуїзмі

У цих дхарміческіх релігіях гріх не є порушенням вказівок Бога. У них під гріхом розуміють всі вчинки, які обтяжують карму особистості. Гріх згодом буде впливати на переродження і сам перебіг життя.

Як спокутувати гріхи



Що робити, гріх робить практично кожна людина, адже неможливо прожити життя, жодного разу не порушивши правил. Релігія і церква говорять про те, що людина може спокутувати свої гріхи, перебуваючи ще в цьому світі.

Найперше, з чого починається спокутування гріха, - це каяття. Під ним розуміють якесь почуття, яке поєднує в собі жаль за скоєний вчинок і почуття провини за його наслідки. Існує ряд церковних таїнств по спокутування гріхів.

сповідь

У більшості релігій сповідь вважається найнадійнішим способом спокути гріха. У кожній з них сповідь називається по-своєму. Так, в іудаїзмі сповіддю називають відд, а в ісламі - Тауба. Він являє собою покаяння і визнання в скоєному гріху. Сповідь може відбуватися як наодинці з собою, так і даватися церковнослужителю.

покута

Це ще один спосіб спокутування гріхів. Для цього після сповідання духівник призначає віруючому ті чи інші благочестя, який він повинен зробити. Покута може бути абсолютно різна, вона залежить від віку і ступеня гріха. Як правило, призначаються чесноти вибираються на противагу скоєного гріха.

метанойя

Цей термін означає співчуття про скоєний гріх. Поняття найбільше використовується в дхармічекіх релігіях, де жаль, що має назву просвітленням, досягається шляхом медитації.

Також подібну процедуру можна було зустріти у американських шаманів, які відмовлялися від своєї особистості заради спокути гріха.

Як ви бачите, з питанням про те, що таке гріх, все не так просто. Головне - не тільки те, що написано в священних книгах, а то, як ви ставитеся до того чи іншого вчинку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!