» » » Що таке вчинки?

Що таке вчинки?

Що таке вчинки?

"Ти зробив огидний вчинок!" - "Цей вчинок гідний поваги і нагороди!" - Частенько можна почути подібні вирази. А що таке вчинки, що вони означають? Що саме ми звикли називати вчинками, і чим вони відрізняються, наприклад, від дій?

Далі розглянемо ці питання докладніше.

Що таке вчинок: відміну від дії

Під дією розуміється прояв енергії, акт діяльності. Найпростіші приклади дій: стрибнути, сказати слово, повернутися. Це одноразові дії. Також дії можуть бути тривалими, тобто вимагають більше часу для здійснення, наприклад: читати, митися, готувати їжу. Дії можуть бути усвідомленими, коли людина розуміє, що і навіщо він робить, і неусвідомленими, наприклад: машинально малювати візерунки на папері під час телефонної розмови, щулитися від холоду, червоніти в певних ситуаціях.

Вчинки ж - це завжди усвідомлені і завершення дії, реалізація вільної волі людини. Здійснюючи вчинок, людина точно розуміє, що він робить, можливо, замислюється про наслідки своїх дій. Те, який вчинок, часто визначає моральний вибір людини, його моральні переконання, поняття добра і зла в його сприйнятті. Приклади хороших вчинків: допомогти другу в написанні диплома, перевести бабусю через дорогу, вилікувати хвору тварину. Приклади поганих вчинків: усвідомлено вдарити іншу людину, навмисно збрехати в чомусь важливому.



Звичайно, тут також важливий такий чинник, як суб`єктивність. Так, наприклад, одна людина буде сприймати скоєний вчинок як щось хороше, а з боку іншого він буде отримувати негативну оцінку.

Вчинок може виражатися в наступних формах:

  • висловлення своєї думки в словах;
  • вчинення дії або бездіяльність;
  • висловлення своєї позиції поглядом, жестом, тональністю мови.

Слідкуйте за своїми вчинками, адже за ними про вас судять інші люди.

Є також поняття "гріх", яке характеризує погані вчинки людини в релігійному контексті. Детальніше про це читайте в статті Що таке гріх.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!