Що таке подвиг?

Що таке подвиг?

Є слова, емоційну і смислове складову яких ми часом неусвідомлено применшуємо. До їх числа відноситься слово «подвиг», яке дуже часто використовується людьми в неправильному значенні. Хтось каже, що зробив подвиг, вставши з ліжка о 8 ранку в неділю, щоб відправитися на пробіжку. Однак чи правильно вживати це слово в такому значенні? Давайте спробуємо розібратися, що таке подвиг і в яких випадках про нього доречно говорити.

Подвиг - види, переваги та недоліки

Згідно з тлумачним словником С.І. Ожегова, подвигом називають героїчні і самовіддані вчинки. У такому значенні подвигами найчастіше ставали якісь соціально значущі дії на межі людських можливостей. Слово «подвиг», наприклад, активно вживалося в Радянському Союзі, коли мова йшла про «трудовий подвиг» - патріотичне піднесення населення, при якому в дуже стислі терміни вдавалося досягти значного економічного зростання на якомусь окремо взятому підприємстві або в цілій країні силами робочих або селян.

Також часто вживалося словосполучення «військовий подвиг», особливо під час і після закінчення Другої світової війни. Військовий подвиг здійснювали ті, хто ціною свого життя готовий був до останнього відстоювати свою Батьківщину і жертвувати собою заради своїх товаришів, близьких і своєї країни. Такі самовіддані вчинки прийнято було відзначати різними орденами і медалями.

Перемогу Радянського Союзу над фашистською Німеччиною і по сей день в ЗМІ часто описують як «подвиг народу». На жаль, багато за свої героїчні звершення отримали звання та медалі посмертно, як визнання і подяки з боку держави. Але навіть в цьому випадку сім`ї героїв могли розраховувати на пільги і послаблення.

Подвиг в наші дні



Однак поступово слово стало обростати новими значеннями і втратило свою первісну урочисту і героїчну емоційне забарвлення. Подвигом стали називати будь-яка дія, вчинене в незвичних, складних і небезпечних умовах.

Дуже часто подвиг плутають з будь-якою дією, яке вимагає додаток трохи більших зусиль, ніж зазвичай. Наприклад, якщо ви ніколи раніше не займалися скелелазінням, піднятися на гору по стрімкому схилу для вас буде вважатися подвигом. Однак людина, яка регулярно тренується і часто ходить в гори, не зрозуміє, в чому полягає ваш подвиг в даній ситуації. Тому такий вчинок навряд чи можна назвати подвигом в повному розумінні цього слова.

Читайте також статтю Хто такий Сусанін.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!