» » » Хто такий сусанін?

Хто такий сусанін?

Хто такий Сусанін?

Ім`я Іван Сусанін стало прозивним, хоча не всі достовірно знають, хто такий Сусанін і в чому полягав його подвиг. як багато історичні особистості, Сусанін став героєм художніх і літературних творів.

Хто такий Іван Сусанін

За одним з історичними даними, Іван Сусанін був простим селянином, за іншими - прикажчиком Марти Іванівни (матері Михайла Романова), за третіми - вотчинним старостою. Жив він у селі Села Костромської губернії, належала Романовим. Про його життя майже нічого не відомо. У ті часи селянам давали не прізвища, а прізвиська, зазвичай по імені батька. Можна припустити, що Іван ріс без батька, тому отримав прізвисько на ім`я матері - Сусанна.

Відомості про його сім`ї також не збереглися. Найімовірніше, до 1612 року дружина вже померла. Сусанін мав дочку Антониду, яка була одружена з місцевим селянином Богданом Собініна.

подвиг Сусаніна

Взимку 1612-1613 рр. відбулася історична подія, героєм якого став Іван Сусанін. У той час Михайло Федорович Романов був головним претендентом на російський престол, а польський король Сигізмунд планував посадити на нього свого сина Владислава. Передбачаючи лихі, Михайла сховали від поляків в Іпатіївському монастирі.

У пошуках Романова загін поляків зажадав від старости провести їх до місця укриття майбутнього царя. Але, будучи патріотом російської землі, Сусанін повів поляків в протилежну від монастиря сторону - до Ісупівське болотах. Намагаючись вибратися з боліт, поляки до смерті закатували свого поводиря і згодом загинули самі.

За свій порятунок цар Михайло нагородив нащадків Сусаніна охоронною грамотою, яка звільняла їх від усіх податків.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!