» » » Звідки з'являються прізвища?

Звідки з'являються прізвища?

Звідки з`являються прізвища?

Важко уявити собі сьогодні ім`я людини без прізвища. А чи замислювалися ви про те, звідки пішла традиція давати людині прізвище, як з`являлися перші прізвища і чому деякі з них дуже смішні?

У цій статті ми дамо відповіді на ці питання.

походження прізвищ

Найперші прізвища з`явилися внаслідок розвитку економічних і юридичних взаємовідносин у суспільстві. Саме тоді з`явилася особливо гостра необхідність по-різному називати людей, що мають однакові імена / прізвиська. У зв`язку з цим прізвища бралися з життя і мали пряме відношення до тієї чи іншої людини.

Прізвища простого населення, селян

За родом діяльності

Саме від професії людини дуже часто з`являлися прізвища. Наприклад, Пасічник, Пастухов, Кузнецов. Причому, такі прізвища нерідко ставали дуже поширеними, тому що професія батька передавалася синам і онукам.

Від імені батька



Це дуже поширений спосіб формування прізвища. Наприклад, який-небудь син Івана запросто міг отримати прізвище «Іванов», а Кирила - «Кирилов». Відповідно, з кожним новим поколінням, у міру того як змінювалися імена батьків сімейства, прізвище також змінювалася.

Від прізвища / імені поміщика

На Русі селяни перебували довгий час у власності поміщиків, а тому розцінювалися як щось, що належить його роду, сім`ї. Звідси - традиція давати робочим людям імена, ідентичні прізвища або імені «господаря» або утворені від них.

прізвиська



Це третя популярна традиція створення прізвища. Причому, зважаючи на комічності прізвиськ прізвища виходили також вельми смішними: Косоухов, Короткий, Синьоокий тощо.

Імена-обереги

Це зазвичай слова, що мають негативну лексичну забарвлення, однак покликані часто вже не очорнити, а захистити людину від нечистої сили. Наприклад, Негодяев, Глупов, Дурнів. Звичайно, не можна з точністю стверджувати, звідки з`являються прізвища подібного характеру, проте версія, що це робилося, в тому числі, і заради захисту, цілком реальна.

Також прізвища нерідко утворювалися від імені, яке давалося людині при хрещенні.

Прізвища дворянства, поміщиків, духовенства

Місце проживання

Прізвища представників привілейованих верств суспільства зазвичай формувалися або від імені батька, або від хрестильне імені, або від місця проживання. В останньому випадку прізвище привласнювалася від назви земель, що належать знаті. Наприклад, Тверській, Сумській та ін.

Від імен святого, милозвучних слів, назви церкви

У людей, які присвятили своє життя служінню Богу, прізвища часто утворювалися від імені святих або церковних діячів, гідних наслідування, а також від імені церкви, храму, монастиря. Наприклад: Вознесенський, Покровський. Іноді в основу лягали милозвучні слова, які найбільше позитивне значення. Наприклад, Добровольський, Боголюбов.

Прізвища в різних країнах

  • В Ісландії з літа 1925 офіційно заборонено присвоювати громадянам країни прізвища. Відповідний законодавчий акт було видано з метою зберегти національну традицію використання замість прізвищ по батькові. Наприклад, син Свена матиме по батькові «Свенсон» ( «-son» - син), а його дочка - щось на зразок Свендоттір ( «-dottir» - дочка). Причому, по батькові може бути утворено як від імені батька, так і від імені матері.
  • Крім Ісландії прізвища не практикуються серед жителів Тибету.
  • В Іспанії нерідко використовується подвійне прізвище, утворена від прізвищ батька (йде першим) і матері (йде другим). Яскравий приклад - відомий письменник Габріель Гарсія (прізвище батька) Маркес (прізвище матері). А ось в спорідненої іспанцям Португалії все йде з точністю до навпаки - мати йде на першому місці, а батько вже за нею.
  • У ранній історії Швеції прізвища могли мати пряме відношення до природи. Але з 1986 року порядок формування прізвищ має юридично більш точний характер - дитині присвоюється прізвище матері.
  • У Китаї, Кореї та В`єтнамі варіацій прізвищ не так вже й багато, вони строго регламентовані і занесені в спеціальні списки типу «Байцзясін».

Можливо, вам також буде цікава інша наша стаття з даної тематики - Що означають прізвища.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!