» » » Якої національності прізвище?

Якої національності прізвище?

Якої національності прізвище?

Прізвище - ім`я сім`ї, яке людина отримує у спадок. Багато людей довгий час живуть і навіть не замислюються, що означає їх прізвище. Завдяки прізвища можна не тільки визначити, ким були прадіди, але також визначити і національність її власника. У статті спробуємо розібратися, до якої національності належить та чи інша прізвище.

Пізнай своє прізвище можна кількома способами, які описані в статті Як дізнатися про своє прізвище, серед них можна виділити визначення походження по закінченнях прізвищ.

закінчення прізвищ

За допомогою певних закінчень, можна дізнатися, до якої національності належить прізвище:

  • Англійці. Виділити певні закінчення, що вказують на англійців, дуже складно. В основному прізвища утворені від англійських слів, що вказують на місце проживання: Уельс, Скотт, або ж на професію людини: Сміт - коваль, Кук - кухар.
  • Вірмени. Велика частина вірменських прізвищ закінчується на - ян: Алексанян, Бурінян, Галустян.
  • Білоруси. Білоруські прізвища закінчуються на-ич, - чик, -ка, - до: Тишкевич, Федорович, Глушко, Василька, Горначенок.
  • Грузини. Визначити людини грузинської національності дуже просто, їх прізвища закінчуються на - швили, - дзе, - а, - уа, - ні, - чи, - сі: Гергедава, Герітелі, Джугашвілі.
  • Євреї. Якщо в прізвища є корінь Леві або Коен, то її володар належить до єврейської національності: Левітан, Коганович. Але можна зустріти і прізвища з закінченнями - ич, - ман, ер: Когенман, Каганер.
  • Іспанці та португальці носять прізвища з закінченнями - ез, - з, - аз, - з, оз: Гонсалез, Гомез, Торрес. Зустрічаються також прізвища, які вказують на характер людини: Алегре - радісний, Мало - поганий.
  • Італійці. Якщо говорити про італійців, то їх прізвища закінчуються на - іні, - іно, - ілло, - Єтті, - етто, - Іто: безодню, Броккі, Маркетті. Приставка ді і так може вказувати на належність роду до певної території: да Вінчі.
  • Німці. Німецькі прізвища в основному закінчуються на - ман, - ер і вказують вони на рід діяльності людини (Беккер - пекар, Леманн - землевласник, Кох - кухар) або ж містять в собі будь-яку характеристику (Кляйн - маленький).
  • Поляки. Прізвища з закінченнями на - ск- - цк- -ий вказують на приналежність людини (або його предків) до польської національності: Годлевський, Ксешінской, Кальницький, і своїм корінням сягають у часи створення польського дворянства (шляхт).
  • Російські. Прізвища, що закінчуються на -ов, -ев, -ін, -ской, - цкой: Ігнатов, Михайлов, Єрьомін. Російські прізвища за структурою є по батькові, які утворені від імен: Іван - Іванов, Григорій - Грігорьев- але серед прикладів можна знайти прізвища, утворені від назви місцевості проживання сім`ї: Біле озеро - Білозерський.
  • Українці. До закінченнях, які показують на те, що людина належить до української національності, відносять: - ко, - ук / юк, - ун, -ний / ний, - чай, - ар, - а: Терещенко, Карпюк, Токар, Гончар, мирний. Прізвища в основному показують на приналежність роду до якого-небудь ремеслу.

ономастика



Варто відзначити, що наука, яка вивчає власні імена та їх походження, називається ономастика. Її розділ - антропонимика - вивчає походження людських імен та їх форм, однією з яких є прізвище. Вона зачіпає історію їх виникнення і перетворення в результаті тривалого використання в мові-першоджерелі.

Про те, що ще крім прізвища може вказувати на національність людини, читайте в статті Як визначити національність.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!