» » » Звідки сталася прізвище?

Звідки сталася прізвище?

Звідки сталася прізвище?

У кожного з нас є прізвище. Прізвище може багато розповісти про те, яким був ваш рід, чим займалися ваші предки. Прізвище може розповісти про те, чи були ваші предки дворянами, купцями або простими селянами, чи були вони багаті чи бідні.

Слово "прізвище" - іноземного походження і раніше мало зовсім інший зміст. У Римській імперії слово «прізвище» відносилося до рабам. Під певної прізвищем малася на увазі конкретна група рабів, яка належала одному римлянину. Зараз прізвище - це найменування сім`ї.

виникнення прізвищ

Прізвища в Росії з`явилися в XIV-XV століттях. Володарями прізвищ ставали вищі верстви суспільства: князі, бояри, а пізніше купці і дворяни. Від чого відбулися прізвища? Зазвичай походження прізвищ таких людей було пов`язано з назвами земель, які перебували в їх власності (Вяземський, Тверській, Оболенський, Волконський). А землі, природно, переходили у спадок, і прізвище також передавалася від батька до сина.



Прості люди обходилися іменами, прізвиськами і по батькові. Вкрай рідко селянам давали прізвища. Цьому передували якісь особливі заслуги людини. Наприклад, Іван Сусанін отримав прізвище за заслугу перед вітчизною, завівши загін ворогів в болота.

Однак зараз прізвища є у всіх, і багатьом цікаво дізнатися їх значення.

Походження прізвищ: джерела

  • Багато імен, по батькові та прізвища стали основою для виникнення прізвищ, наприклад: Александров, Михайлов, Красенів, Ледарів.
  • Дуже часто основою для прізвищ були назви птахів і тварин: Лісіцин, Зайцев, Орлов, Воробйов. А також рослини: Ландишев, Виноградів, Шафранський.
  • Також прізвища утворювалися за місцем проживання людини, наприклад: Байкальський, Мещерский, Новгородський.
  • Поширеними були прізвища за родом занять: Портнов, Водовозов, Кузнецов, Мельников. Причому якщо людина змінювала заняття, він міг поміняти і прізвище.
  • Під час перепису населення в XIX столітті переписувачі часто самі давали людям прізвища за зовнішніми даними або просто придумували, не звертаючи уваги на прізвиська або вид діяльності.
  • Також виникнення прізвищ було пов`язано з язичництвом. Вважалося, що можна обдурити долю за допомогою прізвища. Наприклад, якщо дати людині прізвище Некрасов, то він буде гарним. Але цей спосіб використовувався вкрай рідко.

З чого складається прізвище?



Прізвище складається з кореневої основи. Саме корінь прізвища вказує на джерело її освіти. Крім того, прізвище може включати в себе і інші частини слова.

  • Приставки та закінчення раніше вказували на володіння, приналежність. Суфікси допомагали утворювати прізвище від імені, наприклад: Іван - Іванов, Петро - Петров (тут допомагає суфікс "ов").
  • Що стосується суфікса «ск», дослідники довго не могли прийти до єдиної думки. Але сьогодні вважається, що прізвища з таким суфіксом могли належати дворянам польських кровей і служителям церкви (Знаменський, Сергієвський, Рогузінскій, Славинський). До речі, служителям церкви давалися прізвища, які чітко говорили про приналежність до вищої касти: Успенський, Благовіщенський, Різдвяний, Йорданський, Богословський.
  • Суфікси «ін» і «Ин» належать євреям російського походження (Акаткин, Рубін, Калигін).
  • Суфікси «ук», «енк», «ОНК», «юк» належать слов`янським прізвищами (Бабашук, Сердюк, Корнелюк).

Як отримати інформацію про свого прізвища?

Останнім часом люди все частіше цікавляться своїми прізвищами. Як знайти інформацію про свого прізвища? Шукати такі відомості слід в архівах. Наприклад, в церковних архівах зберігаються записи про те, хто і коли народився, вінчався і хрестився. А старі люди, можливо, пам`ятають щось про ваших предків.

Однак це дуже складна робота, що вимагає часу і певних знань, тому краще всього довірити її фахівцям - науковцям-лінгвістам або генеалогії. Коштувати така послуга буде від 1000 до 18 000 рублів, а в середньому - 6000 рублів. Займає така робота в основному близько тридцяти днів. Однак якщо прізвище складна, може знадобитися і більше часу.

Можна звернутися до Інтернету. На цих ресурсах ви зможете відшукати історію свого прізвища, не витрачаючи на це багато часу:

Достатньо лише ввести своє прізвище в рядок пошуку, і ви отримаєте інформацію про свого прізвища.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!