» » » Чим корисний іван-чай?

Чим корисний іван-чай?

Чим корисний іван-чай?

Іван-чай - це народна назва, ботаніки ж називають його кипрей вузьколистий. Зростає це цілюща рослина, як правило, на галявинах, уздовж доріг, недалеко від річок і озер.

До речі, в лікувальних цілях використовуються не тільки суцвіття, а й інші частини цієї рослини - коріння і листя. З висушеного і свіжого іван-чаю готуються цілющі відвари, настоянки і навіть мазі. Чим же все таки корисний іван-чай, що його так високо цінують? Перш за все тим, що він містить у собі просто джерело вітаміну С - в два рази більше, ніж у лимоні! Крім цього, іван-чай містить вітаміни групи B і такі важливі мікроелементи, як мідь, залізо, кальцій і ряд деяких інших.

Корисні властивості іван-чаю

Хаменерій надає м`яку седативну дію, в цьому плані його можна порівняти з валеріаною. Також настої і відвари мають потогінну, протизапальну, в`яжучий і антибактеріальну дію. Його можна використовувати при головних болях, захворюваннях нервової, сечостатевої та серцево-судинної систем. Лікарі радять пити чаї з кипреем, якщо ви хочете поліпшити обмін речовин, нормалізувати сон, зміцнити імунітет, а також вивести з організму шлаки. Про те, як зробити чай з кипреем читайте в статті Як приготувати іван-чай. Непогано використовувати іван-чай і при простудних захворюваннях, завдяки великій кількості вітаміну С, кипрей стане просто вашим незамінним помічником у холодну пору року.

Дізнайтеся і про користь звичайного чаю з нашої статті Чи корисний чай.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!