» » » Чому іван iv - грізний?

Чому іван iv - грізний?

Чому Іван IV - Грозний?

При царювання прозваний "мучителів", в історію Іван IV увійшов Грозним. Фігура суперечлива. За життя встиг зробити безліч позитивних і негативних справ. Але чому Іван Грозний? Іван змалку був свідком ворожнечі і боротьби за трон бояр Бєльських з родом бояр Шуйских. З тієї пори були закладені паростки підозрілості, жорстокості, мстивості.

початок царювання

Місяці першого року 1547 числа 16 на престол був вінчаний Іоанн IV, на якого було покладено хрест Дерева Животворящого, шапка Мономаха і барми. Так на Русі утвердилася царська влада. У Обрану раду підбиралися віддані цареві люди. Це дозволило, починаючи з 1549, провести ряд реформ і здобути істотні військові перемоги. Так, в 1552 році здалася Казань, пізніше - Астраханське ханство, безліч сибірських ханів. Протягом 2 років був розгромлений Лівонський орден, і Росія оволоділа узбережжям Балтійського моря.

опричнина

Крім перемог траплялися і поразки. Саме небажання бути переможеним призвело до виникнення на Русі опричнини. Цей та інші факти послужили причиною, по якій Івана IV прозвали "грізним".

Опричнина розділила країну надвоє. Одна частина приносила клятву на вірність і займалася викоріненням зрадників і зрадництва. Їх називали опричниками. Території, де проживала інша частина населення, називалися земщиною.



По суті, займаючись терором і погромом серед населення, опричники звільнялися від судового переслідування. Ще вони отримували у володіння насильно відібрані царем у бояр вотчини. Знаменитий новгородський погром 1570 року забрав життя від 5 до 15 тисяч русичів (тоді Новгород населяло близько тридцяти тисяч).

У зраді государю були звинувачені 300 осіб. Місцем страти була визначена Погана калюжа в Москві. Із загальної кількості помилувані були 184 людини, інші вбиті в результаті нелюдських тортур. Були страчені і деякі родоначальники опричнини. Зокрема, Федір Басманов, якого, крім того, змусили відрубати голову своєму батькові.

Смерть Івана - молодшого

Історія про те, як цар убив сина посохом, відома всім жителям Росії. Іван Грозний чому вбив сина? Сьогодні є кілька версій подій, що відбулися півтисячоліття тому:

  1. Сварка виникла з приводу війни з Ливонським орденом. Син Іван досить вагомими аргументами привів батька в лють. Розгнівавшись, останній вдарив сина посохом по голові, що і стало причиною смерті царевича.
  2. Можливий варіант, що вбивство було навмисне, так як царевич не поділяв політичних поглядів батька.
  3. Сварка через царівни Олени, яку міг образити цар Іван, і за яку міг заступитися Іван-царевич. Ця версія сама може мати кілька варіантів.
  4. І остання - природна смерть. Дітовбивство Івану Грозному могли приписати недоброзичливці, що змусили літописців оповідати під їх диктовку.

особистість царя

Суперечливі оцінки істориків не дозволяють зробити однозначні висновки. Івана Грозного в різних джерелах можна побачити "благовірного самодержцем", а можна - "деспотом і тираном". І все ж, чому Івана Грозного назвали грізним? Багато дослідників припускають, що епітет "грізний" не несе негативного навантаження. Швидше це символ затвердження порядку в державі і застереження зовнішнім ворогам про неминучість розправи. Світова історія знає безліч прикладів, коли централізація влади проходила в умовах невиправданого кровопролиття. Історія Русі - не виняток.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!