» » » Що означає герб росії?

Що означає герб росії?

Що означає герб Росії?

Багато хто знає, що гербом Росії є двоголовий орел. Однак, не всім відома історія появи цього герба, а також його зміст. Тому в даній статті ми розглянемо, що означає герб Росії.

Поговоримо про те, в чому його сенс з точки зору геральдики, а також про історію походження російського герба.

Історія походження російського герба

Двоголовий орел став гербом Росії ще за часів Івана Грозного (він же Іван IV). Тоді в 1447 році було московське князівство. Прообразом двоголового російського орла став візантійський орел. Його називали avis romana, що означало - римська птах (імператорський орел). Вважалося, що двоголовий орел - єдність духовної і світської влади. У той же час Георгій Змієборець, що вражає списом і орлом, який відображений на грудях орла, означав перемогу над силами зла.

Цікавим є той факт, що деякий час Георгія Побідоносця заміняв єдиноріг. Георгій Побідоносець сприймався народом як государ. Так було до початку правління першого Россійської імператора Петра Великого. У документах 1730 року є пряме тому підтвердження. До речі, за часів правління Петра I двоголовий орел придбав чорний колір.

У 1917 році після того, як на зміну імператорської влади прийшов тимчасовий уряд, було прийнято рішення замінити російський герб на двоголового орла без всяких атрибутів влади.

Найдивнішим гербом Росії є державний герб 1882 року. На ньому зображений не тільки двоголовий орел, а й апостоли. А також герби всіх російських князівств.

Відзначимо, що з 1918 року двоголовий орел був замінений на герб РРФСР. І тільки в 1993 році був намальований новий герб, який використовується в якості національного символу і донині.

значення герба



Як уже було відзначено вище, двоголовий орел означає єдність. Однак, за сучасною версією прийнято вважати, що мова йде про єдність сходу і заходу. У двоголового орла є три корони. З точки зору геральдики корони на обох головах означають владу над сходом і заходом, третя корона символізує єдність. Орел тримає в руках скіпетр і державу, що також вказує на владу. Слід підкреслити, що в геральдиці корона також означає незалежність.

Варто відзначити, що фігура двоголового орла відома світові ще з давніх часів. Зокрема походження двоголового орла відноситься до цивілізації древніх шумерів. Цей символ означав у шумерів бога. У хеттів також використовувався даний символ.

Зараз двоголовий орел є на гербі таких країн, як Албанія, Вірменія, Сербія і Чорногорія.

При цьому довгий час двоголовий орел був на гербах таких держав, як Австрійська імперія, Австро-Угорщина, Німецький союз, Візантійська імперія, Іспанська імперія, Конійський султанат, Республіка Косово, Лежская Ліга і багато інших.

Також слід зазначити, що двоголовий орел присутній і на прапорі Збройних Сил Російської Федерації. Тут орел зображується, як птах, яка тримає в своїх лапах меч і вінок.

Радимо до прочитання наступні статті по темі:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!