» » » Що таке геральдика?

Що таке геральдика?

Що таке геральдика?

Зі словом «геральдика» знайомий не кожен. Який зміст несе воно за собою і що означає геральдика?

Історія геральдики

Кожне місто, держава, та може бути і село, школа, інші установи мають свої відмітні знаки - герби. Наука, яка вивчає герби, а також їх історію, називається геральдикою.

Історики кажуть, що вперше герби виникли під час хрестових походів в Західній Європі. Лицарі тих далеких часів були закуті в зброю. Їм важко було відрізняти один від одного. Особливо такі незручності випробовувалися під час бою. Тому, для того, щоб бачити свого ворога, лицарі почали чіпляти на себе відмітні знаки - герби.

Великі феодали, які брали участь в боях, використовували герби, які перейшли на їх землі і замки. Так виникли територіальні відзнаки, а потім державні та обласні.

Розвиток геральдики в Росії



Що таке геральдика для Росії? У спадщину передавалися іменні знаки князівств. Їх використовували для печаток. 18 століття особливо відзначений у розвитку геральдики. Символами міст прикрашалися прапори полку, верстові стовпи, а також будівлі. При владі Петра Першого була заснована Герольдмейстерская контора.

Тривалий час символіка наших міст була забута, вони просто стиралися з нашої пам`яті. Але в останні роки, коли у нашого народу почав зростати інтерес до історії, любови до Батьківщини, геральдика стала до себе залучати суспільство.

У 1992 році в Росії утворилася Державна геральдична служба. Вона в 1994 році перейменувалася в Державну Герольд при Президентові РФ. У той же час учений-геральдист Георгій Вадимович Вилинбахов був призначений Державним герольдмейстером. А в 1999 році затверджений Геральдичний рада при Президентові Російської Федерації.

Після того, як приймається рішення про затвердження опису офіційного символу органами місцевого самоврядування, проводиться його реєстрація. При цьому враховуються результати експертиз, які проводяться Державною Герольд.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!