» » » Що таке спокій?

Що таке спокій?

Що таке спокій?

Сенс багатьох слів ми розуміємо інтуїтивно. А ось пояснити значення таких слів буває непросто. Наприклад, що таке спокій? Нам зрозуміло, яким буває спокійна людина, що значить заспокоїтися, ми навіть знаємо, що хто такий небіжчик. Всі ці слова - похідні від спокою. Давайте розберемося, що означає спокій, яке основне значення цього слова і в яких випадках доречно його використання.

Загальне значення слова

У словниках це слово пояснюється як стан бездіяльності як в духовному, так і в матеріальному значенні. Це недвижность, тиша, безтурботність, відсутність тривоги і хвилювання, відпочинок. У такому значенні ми розуміємо це слово щодо себе та оточуючого нас світу. наприклад:

"Ні, ніколи переді мною,

Ні в годину полудня, в літню спеку,

Ні в тиху годину перед зорею,

Чи не оселяється над Невою



Такий урочистий спокій. "(І. С. Тургенєв).

Однак у цього слова є і більш прозаїчне тлумачення. Що таке стан спокою з наукової точки зору?

Спокій як науковий термін

  • У фізиці спокій визначається як стан будь-якого тіла, в якому всі діючі на нього сили врівноважені.
  • У ботаніці спокій - це стан зниженої швидкості росту та інтенсивності обміну речовин рослин. Так, наприклад, в холодну пору року листопадні дерева знаходяться в стані спокою.
  • У психології спокоєм називають стан релаксації (розслаблення) в реабілітаційних і зміцнюють процесах.

Інші значення слова

У старому російською алфавіті, де всі букви мали власні імена, словом «спокій» називали букву П. Застаріле значення цього слова «смерть». Звідси і слова «небіжчик», «упокоїтися», «упокій», а також словосполучення «за упокій» і утворене від нього прикметник «заупокійний».

Спокоєм в Росії називали і будь-яку відгороджену частину кімнати, призначену для відпочинку (зазвичай, спальню): царські покої, панські покої, багаті покої.

Про значення інших слів ви можете прочитати в наших статтях з рубрики визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!