» » » Що таке фразеологізм?

Що таке фразеологізм?

Що таке фразеологізм?

Школярам корисно знати про те, що таке фразеологізм, так як дане поняття часто потрібно на навчанні. Фразеологізм - це стійке неподільне поєднання слів, в якому слова стоять в певних формах і на певних місцях. Сприймати фразеологізм слід тільки як цілу лексичну одиницю, а не складати його зміст із значень окремих слів, що входять в нього.

Суть і ознаки фразеологізмів

Щоб розібратися в тому, що таке російські фразеологізми, необхідно усвідомити головний сенс цих виразів. Сенс таких висловлювань полягає в тому, щоб яскраво і емоційно висловити ту чи іншу думку.

Також прийнято виділяти кілька основних ознак, які притаманні фразеологізмам.

Першим і найголовнішим ознакою є стійкість даного словосполучення. У фразеологізмах можна міняти місцями слова або замінювати їх синонімами, так як від цього буде втрачено сенс виразу. Наприклад, словосполучення «у що б то не стало», не можна вимовляти, як «будь-що мені не стало» або по-іншому видозмінювати цей вислів.

Також варто пам`ятати, що багато фразеологізми можна замінювати одним словом, яке повністю передає зміст висловлювання. Наприклад, такий фразеологізм як «стрімголов» легко замінюється словом «швидко». Це друга ознака фразеологізмів.



Третя ознака фразеологізмів полягає в їх історії походження. Справа в тому, що у деяких виразів прямий сенс змінився на переносний. Іншими словами, такий вислів залізничників як «поставити в глухий кут», яке мало прямий сенс, отримало переносне значення у фразеологізми, який позначає «привести кого-небудь в замішання».

Історія фразеологізмів на прикладах

Якщо розбиратися більш детально, то питання про те, що таке фразеологізми, приклади будуть пояснювати якнайкраще. Їх можна розглядати з точки зору виникнення даних виразів.

Наприклад, вираз «гроші не пахнуть» має свою історію. Цей фразеологізм описує ставлення до грошей. Він означає, що людина кілька нерозбірливий у засобах отримання матеріальних благ. З`явилося таке висловлювання завдяки імператору Веспасіана. Коли він ввів податок на громадські туалети, до нього підійшов син і дорікнув його в даному вчинок. Імператор дістав перші зібрані з цього податку гроші і запитав, чи мають вони запах, на що отримав негативну відповідь сина.

Фразеологізм «за душею нічого немає» має кілька формулювань. Деякі трактують його сенс таким чином, що у людини немає грошей. Інші ж вважають за краще так говорити про повністю бездуховних людей. З`явився цей вираз в ті часи, коли вважали, що душа людини знаходиться в поглибленні в районі ключиць. Також біля цього поглиблення раніше зберігали мішечок з грошима. Звідси і пішов зміст виразу «за душею нічого немає» - немає грошей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!