» » » Що таке визначення?

Що таке визначення?

Що таке визначення?

У цій статті піде мова про один з багатозначних слів. Багатозначність - це здатність одного слова містити в собі інформацію про різні предмети та явища. Таких багатозначних слів досить багато в російській мові, і сьогодні ми розглянемо, що таке визначення.

Перша і основна трактування терміна «визначення»

Насамперед слід сказати, що визначення - це логічна процедура, яка призначена для того, щоб надавати різним термінам строго фіксований сенс. В енциклопедичному словнику сказано, що дане слово призначене для того, щоб встановлювати сенс слів, які нам ще не знайомі з допомогою інших, вже відомих словесних одиниць. Наприклад, визначення термометра буде вказувати на те, що це прилад, за допомогою якого вимірюється температура.

Наведемо приклади декількох видів визначення:

  • Интенсиональное. Містить опис властивостей і характеристик, пояснює сенс терміна, вказує найближчі поняття.
  • Реальне. Відображає ознаки і характеристики, завдяки яким формуються відмінності від інших об`єктів.
  • Аксіоматичне. Вибудовується з логічних виразів як сукупність тверджень, які містяться поняття визначаються і визначають в цих твердженнях.
  • Номінальний. Визначає термін, за допомогою таких визначень з`являються нові терміни і вводяться знаки, які позначають терміни.

Визначення в російській мові



Що таке «визначення» з точки зору великого і могутнього? Так називають другорядний член пропозиції, який позначає ознаку предмета. Визначення пояснюють інші члени речення і завжди відповідають на питання «який?», «Чий?». Вони бувають двох видів - узгоджені і неузгоджені. Перші поєднуються в числі, відмінку або роді з визначальним словом. Можуть виражатися прикметником, займенником, дієприкметником або числівником. Наприклад - «я знайшла червоне яблуко», «наша дорога», «зеленіючий ліс», «дайте мені третю книгу».

Неузгоджені визначення завжди поєднуються або з головним примиканням, або з керуванням. Виражаються іменником з приводом і без нього, інфінітивом, власною мовою, прикметником в порівняльної ступеня, присвійні займенником і цілісним словосполученням. Наприклад: «Політ льотчика», «У мене є бажання гуляти», «будиночок побільше» і так далі.



Неузгоджені визначення позначають різні ознаки:

  • ознака, який вказує на характеристику предмета щодо простору
  • ознака за матеріалом
  • ознака, що вказує на те, що у предмета є зовнішні риси і деталі
  • ознака, який вказує на вміст предмета
  • ознака, який вказує на призначення предмета, але тільки якщо виражені вони іменником із прийменниками в непрямих відмінках

Визначення в юриспруденції

Що таке «визначення» в правовій сфері? Так називають вид судового акта, винесений судом з тих питань, які вимагають вирішення в ході судового розгляду. Але визначенням справа по суті не вирішується. Судове визначення може складатися як складанням окремого документа, так і занесенням його до протоколу в ході судового засідання. Крім того, визначення ще застосовують у цивільному, кримінальному та адміністративному процесах. У цих випадках так називають підсумковий судовий акт касаційної судової інстанції.

Інші значення визначення

Також варто сказати ще про декілька значення цього слова. По-перше, визначення є синонімом такого поняття як «вимір» - це з`ясування точного значення певної величини. По-друге, визначення - це призначення осіб на якусь роботу або посаду.

Загалом, як ви бачите, наш великий і могутній російську мову пропонує безліч найрізноманітніших трактувань одного і того ж слова. Сподіваємося, що ви змогли поповнити свій багаж знань інформацією про один з таких багатозначних термінів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!