» » » Як розібрати пропозицію по членам?

Як розібрати пропозицію по членам?

Як розібрати пропозицію по членам?
Як розібрати пропозицію по членам?

Члени пропозиції - це структурні компоненти пропозиції як закінченою в смисловому плані одиниці мови. Члени пропозиції відрізняються один від одного за функцією, які вони виконують в реченні. Кожен член пропозиції може бути виражений як окремим словом, так і словосполученням.

Які бувають члени речення

Щоб виконати синтаксичний розбір по членах речення, нам потрібно згадати, якими бувають члени речення в принципі. Всі члени речення поділяються на головні і другорядні.

До головних членам відносять підмет і присудок. Підлягає називає того, про кого йдеться у висловлюванні, позначає носія дії. Присудок передає інформацію про дії або стані підлягає. Підлягають і присудок утворюють граматичну основу пропозиції. Якщо в реченні одна основа - воно просте, якщо дві - складне.

До другорядних членів відносяться доповнення (називає предмети, на які спрямована дія), визначення (називає ознаки предметів) і обставини (повідомляють про час, місце, спосіб дії).

Розбір пропозиції по членах

Візьмемо полегшений варіант - просте речення. Його розбір починають з того, що знаходять головні члени речення. Підлягає відповідатиме на питання хто? або що? і виражатися іменником в називному відмінку чи займенником, може бути інфінітивом. Присудок відповідає на питання що робити? і виражається дієсловом. Знайшовши головні члени, підкреслимо підлягає однією суцільною лінією, а присудок двома. Відзначимо, що є пропозиції, які містять тільки підмет або тільки присудок.

Наступним кроком при розборі пропозиції знаходять його другорядні члени. Другорядні члени будуть залежати від інших членів речення і доповнювати інформацію, передану ними.

Доповнення в реченні виражається іменником або займенником, відповідає на питання непрямих відмінків і підкреслюється переривчастою лінією.



Визначення відповідає на питання який? яка ?, виражається ім`ям прикметником, дієприкметником, займенником і виділяється підкресленням хвилястою лінією.

Обставина відповідає на питання де? як? чому? куди? навіщо ?, підкреслюється переривчастою лінією з точками. Виражено прислівником, деепричастием, іменником, інфінітивом.

Особливим випадком є розбір речення з однорідними членами. Однорідні члени речення виконують в ньому одну і ту ж функцію і відповідають на однакові питання. Однорідними можуть бути всі члени речення: як головні, так і другорядні. Це означає, що в реченні може бути два і більше підлягають, два і більше присудків і т. Д. Однорідні члени зазвичай слідують один за одним, відокремлюються один від іншого запитом або з`єднуються союзом.

Якщо пропозиція складне, тобто має дві граматичні основи, аналогічним чином розбирається не тільки головна пропозиція, але і підпорядковане йому.

Розглянемо нескладний приклад. У реченні "Все готують влітку сани" слово "все" (хто?) - Підмет, "готують" (що роблять?) - Присудок, "сани" (готують що?) - Додаток, "влітку" (готують коли?) - обставина.

Дізнайтеся також, як розібрати пропозицію по частинах мови.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!