» » » Що таке поширене речення?

Що таке поширене речення?

Що таке поширене речення?

Сьогодні ми поговоримо про те, що таке поширене речення і як його відрізнити від непоширеного.

Якщо в звичайному пропозиції крім граматичної основи (підмета і присудка) ще є і другорядні члени (наприклад: визначення, доповнення, обставина), це означає, що перед вами поширене речення. Дивіться: «Йде сніг.» - Це нераспространенное пропозицію. «Сьогодні йде сніг.» - Пропозиція, яке поширене обставиною. «Сніг летить по небу.» - Це пропозиція, поширене доповненням. «Йде сильний сніг.» - Пропозиція поширене визначенням.

Нераспространенное пропозицію - це пропозиція, що складається тільки з граматичної основи. Поширене пропозиція - це пропозиція, яка, крім граматичної основи, містить ще другорядні члени речення (один або більше).



Ми повинні завжди пам`ятати, що граматична основа в реченні необов`язково тільки двусоставности - підмет і присудок. Також вона може бути і односкладні, коли в реченні може бути або підлягає, або присудок. Наприклад: «Літо!» - Односкладні нераспространенное пропозицію. А «Пізній вечір.» - Це поширене речення, тому що в ньому є визначення.

Поширені пропозиції бувають неповними. Нагадаємо, що неповними пропозиціями є ті, в яких пропущено підмет або присудок, яке досить легко логічно відновлюється. Розглянемо приклад: «Я люблю калину. Катя - брусницю ». Пропозиція: «Катя - брусницю.» Вважається неповним (відсутній присудок), але воно є поширеним, тому що «брусницю» - додаток.

Не плутайте поняття «неповна пропозиція» і «нераспространенное пропозицію». Ще раз повторимо різницю. Неповне пропозиція - це пропозиція, в якому відсутній один з двох важливих елементів граматичної основи (або підлягає, або присудок). Нераспространенное пропозицію - це пропозиція, в якому відсутні другорядні члени, така пропозиція може складатися з повноцінною граматичної основи (підмет + присудок) або тільки з одного члена граматичної основи (тільки підмет або тільки присудок). Неповне пропозиція може бути поширеним, а нераспространенное пропозиція може бути як неповним, так і повним.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!