» » » Як скласти схему пропозиції?

Як скласти схему пропозиції?

Як скласти схему пропозиції?

Схема пропозиції - це не черговий каприз викладачів. Завдяки їй можна краще зрозуміти структуру і специфіку пропозиції і швидше його розібрати. Однак не всі учні знають, як скласти схему пропозиції, вважаючи це заняття марною. Але ж будь-яка схема - це наочність, яка дозволяє зрозуміти суть. А зрозумівши її, можна застосовувати цю схему до інших пропозицій, а значить, можна уникнути помилок на листі в майбутньому.

Складаємо схему пропозиції

Перед тим як скласти графічну схему пропозиції, необхідно почати з визначення того, якими членами речення є слова. В першу чергу, слід визначити підмет і присудок, які і складають його граматичну основу. Потім слід розподілити інші слова по членам пропозиції, тільки при цьому потрібно врахувати, що кожен з них відноситься до підмета або присудка. До підлягає відносяться визначення, до присудка - доповнення та обставина. Також слід врахувати, що деякі слова до членів пропозиції не відносяться: сполучники, вигуки, вставні і вставні конструкції. Може бути і так, що кілька слів разом є одним членом пропозиції: причетні і дієприслівникові обороти. Після проведеного розбору у вас буде початкова схема пропозиції, з якою потрібно тільки прибрати слова і залишити лінії, якими підкреслені члени речення.

Складаємо схему складного пропозиції



Якщо з простим пропозицією все досить легко, то складне багатьох ставить в тупик. І більшість школярів задаються питанням про те, як скласти схему складного пропозиції. Якщо це складносурядні пропозицію, то на схемі слід відобразити всі предикативні частини, наявні в ньому. Після цього обидві частини потрібно виділити квадратними дужками, а між ними поставити знак пунктуації та союз, який з`єднує їх: [], і []. Якщо пропозиція складне безсполучникового, то також розбираємо окремо кожну з його частин, а потім виділяємо їх в квадратні дужки.

Якщо вам потрібно розібрати складнопідрядне речення, то в цьому випадку слід показати всі взаємозв`язки між частинами. Тут слід врахувати, що та частина, якій підпорядковуються, є головною, та, яка підпорядковується, - це придаткових. Таким чином, головна позначається квадратними дужками, в той час як придаткових - круглими: [], (який ...). Вивчивши матеріал, ви легко зможете складати схеми пропозицій, а вони підкажуть, як правильно розставляти коми, і ви зможете уникнути багатьох пунктуаційних помилок.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!