» » » Навіщо потрібні розділові знаки?

Навіщо потрібні розділові знаки?

Навіщо потрібні розділові знаки?

Розділові знаки - символи, що використовуються для оформлення тексту. Навіщо потрібні розділові знаки? Вони виконують в письмовому тексті функції поділу та виділення смислових частин, пропозицій, словосполучень і слів, а також вказують на відносини між елементами тексту, їх завершеність, емоційне забарвлення і інтонації. Розділові знаки роблять текст більш чітким і зрозумілим при читанні.

Без правильного розуміння того, навіщо потрібні розділові знаки, твір не напишеш, все думки в ньому переплутаються, і вийде справжня безладна словесна каша. Поговоримо про кожного знаку окремо. Отже, навіщо потрібні розділові знаки?

Крапка

На листі вона використовується для завершення пропозицій і відділення одного пропозиції від іншого «На вулиці йде дощ. Я вирішив залишитися сьогодні вдома. », І для скорочення слів« і т.д. - і так далі".

Три крапки

Використовується для позначення паузи або незакінченою думки: «Так, я весь час думаю про те, як все могло б скластися, що було б з нами ... Чому ти запитав у мене про це саме зараз?». Також використовується при позначенні пауз, при різкому переході від одного виду діяльності до іншого: «Він мовчки слухав ... Раптом різко схопився і почав говорити, що не згоден і ніколи не зробить того, що йому веліли».

Знак оклику



Він завершує пропозицію і позначає емоційне забарвлення - хвилювання, здивування, гнів, сильну радість і багато іншого в залежності від контексту самого пропозиції: «Швидше! Інакше ми встигнемо! ». Знак оклику може ставитися не тільки в кінці речення, їм можна виділяти звернення: «Панове! Ми скоро починаємо »або після вигуку:« Ах! Мені дуже шкода! ».

Знак запитання

Зазвичай ставиться в кінці речення і виражає питання або сумнів: «Навіщо потрібні розділові знаки ДПА (державної підсумкової атестації)? Вони є невід`ємним атрибутом правильної письмової мови або формальністю? ». Відповідь на це питання, звичайно ж - без правильного використання розділових знаків неможливо грамотно писати.

кома



Використовується всередині пропозиції для відділення його частин одна від одної (однорідні члени речення, причетні і дієприслівникові обороти, прості речення в складі складних і багато іншого. «Сонце світило так яскраво, що навіть комахи поспішали сховатися від нього» - складнопідрядне речення. «Тільки дійшовши до роботи, я згадав, що залишив всі документи вдома »- дієприслівникових оборот і складнопідрядне речення.

двокрапка

Ставиться всередині пропозиції і означає, що частина до нього пов`язана з частиною після нього. Двокрапка ставиться при перерахуванні після узагальнюючого слова «А як багато було там було квітів: іриси, нарциси, хризантеми, гербери, лілії і троянди!». Двокрапкою поділяють слова автора і пряму мову: «Я подумав:« А що, якщо щось піде не так? ». Також двокрапка використовується в складному реченні, якщо одна з частин доповнює або пояснює другу: «Він прийняв це рішення швидко, не замислюючись, у нього були на те причини: він знав, що це правильно».

Тире

Використовується всередині пропозиції і часто замінює пропущені слова або союзи. «Любляча сім`я - справжнє щастя», підмет і присудок є іменниками, тире використовується замість пропущеного слова «це». Також тире використовують для позначення прямої мови: - Саме це я і хотіла тобі сказати, - сказала вона і, зробивши паузу, додала, - але ти ніколи мене не слухав.

Крапка з комою

Ставиться в реченні, якщо в ньому багато складових і ком, для поділу частин: «Сонячні відблиски скакали всюди, відбиваючись від водної гладі- хто б міг подумати, що така погода може бути в середині осені».

Ось навіщо потрібні пунктуаційні знаки пунктуації - вони допомагають структурувати пропозицію і виділити окремі його частини. Навіщо потрібні авторські розділові знаки? Вони допомагають сформулювати думку і звернути увагу читача саме на той момент, який він вважає найбільш важливим, навіть якщо за правилами така розстановка знаків неможлива.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!