» » » Навіщо потрібні коми?

Навіщо потрібні коми?

Навіщо потрібні коми?

Кома - це розділовий знак. Це маленький, але дуже важливий знак. Щоб зрозуміти, наскільки важливі коми, досить згадати приклад «стратити не можна помилувати». Від того, де поставлено кому, багато в чому залежить зміст написаного. Можна написати ціле твір, навіщо потрібні коми, але ми поговоримо про конкретні випадки і прикладах.

Кома служить для виділення та поділу частин, виділення одного або кількох елементів і розстановки інтонацій. При читанні кому можна розуміти як невелику паузу. Вона орієнтує людину і направляє.

Навіщо потрібні коми в тексті

Продовжимо міркування про те, навіщо потрібні коми, прикладами і правилами розстановки ком. Наприклад, комами відокремлюють однорідні члени речення, якщо між ними немає союзу: «Мама купила в магазині хліб, масло, сир і печиво». Без ком таке перерахування візуально зрослося б в один потік слів.

Також коми використовують для виділення обставин: «Завдання було виконано, незважаючи на труднощі». Для виділення причетних і дієприкметникових оборотів: «Діти повернулися додому, вдосталь нагулявшись на вулиці».

Навіщо потрібні коми при письмовому спілкуванні

Кому необхідно ставити для виділення звернень: «Шановна Ольга Леонідівна, вчора я отримав Ваш лист». Тепер трохи життєвих прикладів, в яких відсутність або наявність коми після звернення змінює зміст: «Ідіот викинув важливі документи!». Якщо коми після слова "ідіот" немає, значить, мова йде якомусь ідіота, який сильно напартачив, якщо ж кома після слова "ідіот" є, то тоді ідіотом називають співрозмовника, і мабуть, це він напартачив.



Кому використовують для виділення вигуків: «Ой, це так несподівано!», Так на вигук посилюється смислове навантаження. Якщо ж читати таку пропозицію без коми, створюється відчуття, що це жарт або сарказм. Ось навіщо потрібні коми на листі, особливо, якщо ви спілкуєтеся зі співрозмовником за допомогою листування. При неправильному розташуванні ком вас можуть неправильно зрозуміти.

Коми потрібні для виділення уточнень: «Чекайте дзвінка завтра ввечері, після 18.00». Так ми звертаємо увагу особи на одне саме уточнення, і його буде складніше пропустити і не помітити. Для виділення вставних слів: «Безсумнівно, в той день сталося маленьке диво». У такій пропозиції, якщо прибрати кому, сенс також може змінюватися, наголос може зміститися на слова «в той день», на слово «трапилося» або на слово «маленьке», і кожен раз буде змінюватися зміст написаного.

Тепер поговоримо про те, навіщо потрібні коми в пропозиціях складних, складнопідрядних і складносурядних. Коми використовуються для поділу простих речень у складі складносурядного: «На вулиці стояла спека, і йшов теплий дощ» і складнопідрядної: «Вона заспокоїлася, коли дізналася, що причин для хвилювання не було» і складного безсполучникового речення: «Трава зеленіє, сонце стає тепліше , думки не йдуть в голову ». Тепер розберемо приклади того, як порушується будова складного речення, якщо в ньому немає ком: «Сонце світило в повітрі віяло теплом красиво літали ластівки». При прочитанні можуть вийти досить дивні прості речення: сонце буде світити в повітрі і теплом буде віяти красиво. І нарешті, коми використовуються для розділення прямої і непрямої мови: «Вона сказала, що я схожий на ідіота».

Таким чином, коми допомагають розділити ціле на частини, допомогти виділити один або кілька елементів і смислові частини певною інтонацією.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!