» » » Що таке однорідні члени?

Що таке однорідні члени?

Чим хороші правила російської мови? Тим, що навіть не знаючи всіх тонкощів їх застосування, користуються ними абсолютно все. Хочете приклад? Будь ласка! Прийшовши зі школи, дитина починає розповідати про все, чим займався: писав твір, вирішував завдання, грав у футбол, штовхнув Машку. При цьому не ви, не ваше чадо не задумаєтеся про те, що розповідь його вийшов таким повним, завдяки дуже важливим однорідним членам пропозиції. Так що таке однорідні члени речення?

Як дізнатися однорідні члени

Для початку згадаємо, що така пропозиція. Це слова, які виражають закінчену думку. Слова, з яких пропозиція полягає, називаються членами речення. Це підмет і присудок, визначення, доповнення, обставина.

Пропозиції, що складаються з різних членів (головних і другорядних) вважаються поширеними. У них можуть бути схожі за функціями члени. Вони відповідають на одне питання і відносяться до одного спільного слову, т. Е. Є однорідними.

А для чого потрібні однорідні члени? У наведеному вище прикладі з шкільного життя дитина перерахував все, чим займався на уроках. Таким чином, головне призначення однорідних членів - перерахування. Однорідні члени роблять розповідь більш цікавим, дозволяють розповісти відразу про декілька діях, предметах або їх ознаках.

Якими членами речення вони бувають

Що таке однорідні члени, і які члени речення можуть ними бути? Відповідь проста: будь-які. Відповідно вони можуть бути будь-якими частинами мови.

Наприклад, головний член пропозиції - підмет, виражений іменником: Троянди, гортензії і маки росли в саду.

Однорідні присудки виглядають таким чином: На фізкультурі хлопці бігали, стрибали, віджималися, грали в волейбол. Всі дієслова тут є присудком (відповідають на питання: що робили?) І однорідними членами речення (оскільки відносяться до одного підлягає).



Приклад однорідних обставин: На паркані, даху і деревах сиділи ворони.

Однорідні визначення дають відразу кілька характеристик одному об`єкту: Вода в морі була тепла, чиста і прозора.

У реченні: Він малював аквареллю, гуашшю, олівцем - однорідні доповнення.

Знаки та сполучники

На листі однорідні члени виділяються комами і зв`язуються спілками, а при вимові - інтонацією перерахування: «І вітер, і дощик, і мла Над холодної пустелею води» (І. Бунін). У цьому прикладі слова пов`язані повторюваним з`єднувальним союзом.

Коми ставляться і якщо однорідні члени з`єднуються протівітельнимі союзами: Мал золотник, да дорог. Союз «так» використовується в значенні противительного союзу «але».

У разі використання розділових спілок, коми також необхідні: Куплю або яблука, або груші, або сливи.

Отже, ви дізналися, що таке однорідні члени речення, приклади їх застосування, і напевно зрозуміли, що обійтися без них в повсякденному спілкуванні просто не можливо.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!