» » » Що таке підрядні речення?

Що таке підрядні речення?

Що таке підрядні речення?

Одним з найскладніших і хитромудрих розділів в російській мові є синтаксис. Зокрема, це складносурядні і складнопідрядні речення. Сьогодні ми розповімо про те, що таке підрядні речення.

Визначення підрядних речень

У складнопідрядні речення підрядним реченням називають залежну частину. Приклад можна навести такий: Іван пішов з лекції, щоб не пропустити футбольний матч. Друга частина, що починається зі "щоб", є придаткове частиною складного пропозиції.

Так само як і другорядні члени пропозицій, підрядні речення поділяються на чотири типи: із`яснітельние, визначальні, приєднувальні, обставинні. Про них і піде мова. Отже, види підрядних речень.

означальні підрядні

Вони відповідають на питання визначень, а саме: який? яка? яке? Які саме? Інше їх назва - додаткові местоімённие. Вони приєднуються за допомогою таких союзних слів, як «який», «чий», «коли», «звідки» і інші.

Наведемо кілька прикладів, в яких основна пропозиція ми виділимо в квадратні дужки, а підрядне - в круглі: [Увімкнувся будильник,] будильник який? (Який мені подарувала моя мама). [Школа, (в якій я навчався,) згоріла дотла].

із`яснітельние додаткові

Із`яснітельние відносяться до дієслова, а відповідають вони на питання непрямих відмінків: чому? кому? кого? чого? і так далі. Ці додаткові з`єднуються з головними частинами пропозицій за допомогою союзних слів хто, чий, який, де, куди і ін.

Приклади: [Я точно знаю,] знаю що? (Що місяць кругла). [Він зрозумів,] зрозумів що? (Скільки днів пролетіло з початку навчального року).

обставинні підрядні



Вони виконують функцію поширених обставин, відповідаючи при цьому на обставинні питання: де? коли? як? і т. д. [Я крокував по білому снігу так,] крокував як? (Що снігові пластівці хрустіли під моїми ногами)

приєднувальні додаткові

Вони відносяться вже до всієї головної частини і приєднуються сполучними словами куди, що, звідки, як, чому. Приєднувальні додаткові пояснюють, а також доповнюють зміст більшості і нерідко мають значення слідства.

приклади:

[Він турбувався,] (тому й не зміг добре здати залік).

[ Моя сестра так і не відкрила конспект за весь цей час,] (Що дуже сильно не давало мені спокою).

Тепер ви знаєте, що таке придаткових частина пропозиції, сподіваємося, що ви дізналися про них досить, щоб з легкістю визначати їх в складних пропозиціях.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!