» » » Що таке примикання?

Що таке примикання?

Що таке примикання?

До синтаксису російської мови відноситься примикання. Що таке примикання? Це вид підрядного зв`язку в реченні, в якому головна і залежна частина пов`язані один з одним за допомогою інтонації або порядку слів-головна частина може змінюватися, залежна не змінює свою граматичну форму.

приклад примикання

Що таке примикання, можна дізнатися на прикладі. Розгляньте таке поєднання: наполегливо домагатися. Інші форми цього поєднання: наполегливо домагався, наполегливо домагалася, наполегливо домагалися. Ми бачимо, що слово «домагатися» може підлягати змінам, а слово «наполегливо» - немає. Тому головним словом в даному поєднанні виступатиме то, яке можна змінити, - «домагатися». Слово «наполегливо» - залежне, а значить, незмінне.

Примикання в російській мові означає смислове зв`язок слів у реченні. Тобто, головне і залежне слова можна пов`язати тільки за змістом. Наприклад: пересуватися швидко.

види примикання

Тип зв`язку примикання може бути сильним. Коли в реченні є сильне примикання, то головне слово не може обійтися без примикає. При сильному примиканні властивості головного слова вказують на обов`язкову присутність в реченні залежного. Наприклад: "Я хотів сьогодні навчитися плавати". У реченні не можна прибрати головне слово «навчитися» від сусіднього «плавати», оскільки зміст речення буде втрачено. Тому поєднання «навчитися плавати» буде ставитися до сильного примикання.



Слабке примикання - це зв`язок, при якому залежне слово можна не вживати з головним. Від цього сенс пропозиції не буде втрачено. Наприклад: "Я точно знав відповідь". У реченні є головне слово - "знав". Підпорядковане слово "точно" можна опустити, і від цього основний зміст речення не зміниться: "Я знав відповідь". Таким чином, тут присутній слабке примикання.

Для того, щоб відрізнити примикання від управління і узгодження, досить запам`ятати головні особливості цих типів зв`язку. У шкільній програмі вони такі:

  1. При узгодженні головне і залежне слова завжди перебувають в одній формі: красива дівчина, красивої дівчини і т. Д. Залежне слово відповідає на питання прикметника (какой? Яка? Яке? Які?).
  2. При управлінні головне слово управляє формою залежного: читати (що?) Книгу-думати (про кого?) Про маму і т. Д. Залежне слово відповідає на питання відмінків.
  3. При примиканні, яке ми тільки що розглядали, залежне слово відповідає на обставинні питання і питання інфінітива. Обставинні: бігти швидко, читати ночами, малювати талановито. Питання інфінітива: навчитися плавати, зважитися сказати. Також до цієї групи відносяться поєднання з короткими прикметниками, приклад: колір беж.

Тепер ви знаєте, що таке примикання і як відрізнити його від інших типів підрядного зв`язку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!