» » » Що таке узгодження?

Що таке узгодження?

Що таке узгодження?

Сьогодні ми поговоримо про таке поняття в російській мові як узгодження. Ви дізнаєтеся, що таке узгодження, в чому полягає його особливість, також ми розповімо, які види погоджень існують.

Узгодження: визначення терміна

У підрядний синтаксичний зв`язок є три різновиди: управління, примикання і узгодження. Узгодження означає, що залежний компонент уподібнюється пануючому в таких граматичних категоріях, які називають однойменними (число, рід, відмінок). Простіше кажучи, при узгодженні є головне слово і залежне від нього, яке повністю уподібнюється в роді, числі і відмінку головному слову. При цьому зміна панівного слова тягне за собою також і зміна залежного. Наприклад, «червоне яблуко». Тут слово «червоне» має єдино число, середній рід і називний відмінок. Але, вже змінивши на «червоних яблук» ми бачимо, що змінюються і категорії - множина, «червоного яблука» - родовий відмінок.

На відміну від управління і примикання, тип зв`язку узгодження є слабким зв`язком. Адже відповідно немає головних слів, які б завжди вимагали наявності залежних узгоджених слів як одна з умов свого вживання. Між тим, іноді зустрічаються випадки, коли обов`язкова наявність залежного слова, наприклад: "наш прихід всіх засмутив", "у неї був веселий вигляд". Зовсім слова (в першому випадку "наш", у другому - "веселий") тут не можуть бути усунені.



Відповідно головним словом вважається те слово, у якого форма визначається переданим в висловлюванні змістом. Відповідно до форми головного слова вибирається і форма залежного. Втім, в окремих поєднаннях, таких як, наприклад, «юнак-студент», за допомогою цього критерію можна розрізнити залежний і головний елементи, оскільки вони виділяються тільки з смислових міркувань.

види погоджень

Узгодження в російській мові може бути повним і неповним. У другому випадку залежне слово уподібнюється головному не у всіх однойменних категоріях. Наприклад, якщо говорити про кількісні числівників (два маленьких стільця, два маленьких людини), прикметник «маленьких» з іменниками узгоджується тільки в відмінку, при цьому в числі узгодження не відбувається. А числівник «два» з іменниками узгоджується в роді, але не в відмінку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!