» » » Що таке схиляння?

Що таке схиляння?

Що таке схиляння?

Терміном «схиляння» в російській мові називають зміну іменних частин мови (іменників, числівників, прикметників і займенників) по числах і відмінках. Щоб добре зрозуміти, що таке схиляння, необхідно ознайомитися з усіма існуючими в російській мові типами відмінювання. Розглянемо для прикладу деякі з них за шкільною програмою.

Схиляння імен іменників

У російській мові є кілька груп іменників, які при відмінюванні за відмінками і числам мають однакові форми (закінчення). Що називають відміною іменників? Ці самі групи, в яких певні іменники схиляються однаково, і будуть типами відмінювання іменників.

  • I схиляння - мають іменники жіночого і чоловічого роду, у яких в однині і називному відмінку є закінчення -а, -я (галявина, армія, кішка, плакса).
  • II відміна - мають іменники чоловічого роду, що закінчуються на-о, -е або на нульове закінчення, а також іменники середнього роду з закінченням -о або -е в однині і в називному відмінку (ущелина, вікно, будиночок, кому, море) .
  • III схиляння - мають іменники тільки жіночого роду, які в єдиного числі і в називному відмінку мають нульове закінчення (і м`який знак на кінці). Приклади: піч, лінь, дочка, текти. До третього відміні також належать іменники, які називають разносклоняемимі. Такі слова мають різні відмінкові закінчення, властиві різним типам відміни. Це слова: шлях, вим`я, полум`я, прапор, час, прагнучи, плем`я, насіння, ім`я, тягар, тім`я.

Схиляння прикметників



Під схилянням прикметників ми, в першу чергу, розуміємо зміна за відмінками, родами і числами. Дані характеристики залежать від іменника, від якого прикметник залежить (з яким узгоджується). Схиляння прикметників включає в себе зміну по відмінках і числах, а в од. числі ще й за родами. Короткі прикметники змінюються лише за родами і числами.

Існує три типи відмінювання прикметників:

  • Тверде. Це схиляння прикметників з основою на твердий приголосний (білий, червоний).
  • М`яке - схиляння прикметників з основою на м`який приголосний (синій, річний).
  • Змішане. До цього відміні відносяться прикметники з основою на твердий і м`який «до», «г», «х», а також «ш» з ударним закінченням і «ц», «ж» (тихий, довгий, широкий, пригожий, хороший, куций). Такі прикметники в своєму схилянні мають форми як м`якого, так і твердого відмін.


відмінювання числівників

Все числівники змінюються за відмінками. Збірні й кількісні числівники схиляються, як іменники і прикметники.

  1. Так само, як і іменники третьої відміни, схиляються такі числівники: 5, 6, 7, 8, 9, числівники на дцять, числівники на -десят.
  2. В окрему групу відмін потрібно виділити 200, 300, 400 і числівники на -сот.
  3. Числівники 40, 90, 100 мають лише дві форми у всіх відмінках. Перша - ця форма в називному і знахідному відмінках. Друга - форма в непрямих відмінках. Форми в непрямих відмінках закінчуються на букву «а». У називному і знахідному відмінках такі числівники мають початкову форму.
  4. Числівник «півтора» має дві форми в І. п .: півтора (м. Р. І пор. Р.) І півтори (ж. Р.). Форма всіх інших відмінків, крім знахідного, - «півтора».
  5. Як прикметники, схиляються такі числівники: 2, 3, 4, збірні числівники, обидві, обоє, стільки, скільки, скільки-небудь, стільки-то.
  6. У складених кількісних числівників схиляється кожне слово: двом тисячам п`ятистам.
  7. У складених порядкових числівників схиляється тільки останнє слово: в одна тисяча дев`ятсот п`ятого року.

Ми розглянули ще одне питання з області російської мови. Що таке схиляння, ви тепер знаєте і розумієте.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!