» » » Як схиляються числівники?

Як схиляються числівники?

Як схиляються числівники?

На листі числа можна оформляти трьома способами: цифровим, буквеним і змішаним. З них утруднення може викликати тільки буквений спосіб. Для його використання необхідно знати, як схиляються числівники. Найчастіше ці знання нам дають ще в школі, але після її завершення, навіть вже через пару років, рідко використовуються правила вивітрюються з нашої голови. Так що давайте повторимо ці нехитрі закони листи.

Літерним способом в тексті прийнято позначати однозначні кількісні числівники, за винятком тих випадків, коли вони відносяться до величинам фізичним. Але в разі, якщо одиниця фізичної величини представлена не в скороченні, а написана повним словом, то число також можна написати прописом. Наприклад, 8 кг - вісім кілограмів. Числівники прийнято ділити на:

  • кількісні - позначають кількість одиниць (один, два, три);
  • збірні - утворені від кількісних за допомогою суфіксів (двоє, троє, четверо);
  • порядкові - позначають одиниці при рахунку (перший, другий, третій);
  • дробові - позначають дробові числа (дві третини, п`ять десятих).


Крім цього, за кількістю слів і основ вони діляться на складові (складаються з декількох слів) і складні (основа складається з декількох частин, наприклад, сімдесят, п`ятсот, дев`ятсот). Визначивши тип числівника, яке ви хочете написати, ви зможете застосувати до нього правила, які діють для кожної з цих груп. Необхідно пам`ятати, що велика частина числівників схиляється саме по третьому відміні. Однак числівник «тисяча» слід змінювати, як іменник першої відміни. Так, правильно писати «з тисячею», а не «з тисячею».

Схиляння кількісних числівників

Якщо це такі числівники як «сорок», «дев`яносто» і «сто», слід вживати їх в такій формі в називному і знахідному відмінках, а в інших відмінках необхідно писати «сорока», «дев`яноста», «ста». До речі, слово «півтора» теж має дві форми: в називному і знахідному відмінках - «півтора» (якщо жіночий рід, то «півтори»), а у всіх інших відмінках має писатися, як «півтора». Що стосується всіх збірних числівників, а також числівників «два», «три» і «чотири», то вони повинні схилятися, як прикметники. Слова ж, які позначають числа від п`яти до дев`яти включно, і числівники, які закінчуються на -десят, дцять, повинні схилятися за зразком іменників третьої відміни.

написання сотень



Вкрай уважними необхідно бути при написанні чисел, які позначають сотні, а саме від 200 до 900 включно. Так, в родовому відмінку вони повинні закінчуватися на -сот, в відмінку давальному на -стам, в орудному -стамі, і в місцевому на -стах. Що стосується складових і складних кількісних числівників, то при їх відміні слід змінювати кожну частину в складі числа. Наприклад, шістдесятьма, п`ятдесяти шести, сімдесяти восьми. У складених порядкових числівників необхідно схиляти тільки останнє слово. Наприклад, п`ятдесят восьмим шістдесят дев`ятим. При відміні дрібних числівників потрібно змінювати все слова. Слід звернути увагу, що при цьому знаменник змінюється, як прикметник у множині, а чисельник змінюється, як відповідне ціле число. Наприклад, трьом (яким?) Сьомим, двох (яких?) Третє. Потрібно також зауважити, що складні числівники слід писати разом, а складові - окремо. При цьому кількість слів у складених числівників дорівнює кількості цифр, не рахуючи нулів, крім цього, можуть додаватися такі слова, як «тисяча», «мільйон» та інші.

Відмінювання порядкових числівників

А саме ті, які закінчуються на -тисячною, -мільйонний і так далі, необхідно писати разом. У словосполученнях, які позначають дату, числівник має керувати родовим відмінком іменника. Наприклад: "Підприємство обіцяє погасити заборгованість із зарплати до 30 грудня (НЕ грудня)".

Тепер ви точно знаєте, як схиляються числівники, і зможете уникнути прикрих помилок в письмовій мові. Намагайтеся не забувати такі корисні правила, а якщо забудете, то ви знаєте, де їх можна повторити.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!