» » » Як пишеться в перебігу?

Як пишеться в перебігу?

Як пишеться в перебігу?

Є багато слів і виразів в нашій мові, які можуть мати кілька правильних написань в залежності від свого значення. До них відносяться «протягом» і «протягом». Як пишеться "протягом"? Обидва запропоновані варіанти вірні, обидва пишуться окремо з приводом «в». Незважаючи на те, що обидва варіанти правильні, їх не можна плутати, тому що значення вони мають різне. Саме від значення залежить, яке написання слід вибирати в тому чи іншому випадку.

Коли пишемо «протягом»

Де писати «протягом», а де - «протягом»? Коли перед нами іменник з приводом, то потрібно писати «в перебігу»: «протягом цієї річки». Розглянемо на запропонованому прикладі. По-перше, слово «протягом» за змістом означає рух води в конкретній річці. По-друге, між приводом і словом можна вставити прикметник, яке, узгоджуючи з іменником, не псуватиме вираз: «в швидкій течії цієї річки». Іменник схиляється за відмінками, тому дивимося: у кого? у чому? (Місцевий відмінок) - протягом (закінчення «і»). У подібних випадках правильно пишемо «протягом».

Коли пишемо «протягом»



Але є і група похідних прийменників. Наприклад, «в продовження», «протягом». Такі слова завжди пишуться без зміни, вони не схиляються за відмінками і завжди вимагають після себе написання слова в родовому відмінку. Похідний прийменник «в течію» завжди пишеться саме так.

Наприклад: «протягом цієї години». Значення тут вже не «приплив води у річці», як в попередньому випадку, а «під час цієї години», тобто передбачається, що дія буде вироблено протягом цієї години. Отже, у нас зовсім інше значення. Друге: не можна поставити між «в» і «протягом» прикметник, щоб вийшло логічне вираз: «в довгий протягом цієї години». Це граматично і логічно невірно, ми так не говоримо і не пишемо. Причини того також мають певні значення і не допускають вставки всередину себе будь-якого зайвого слова. У цьому прикладі перед нами похідний прийменник «в течію», і тому писати його потрібно саме таким чином. Тепер Ви знаєте, як пишеться «на протязі» і як пишеться «протягом».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!