» » » Що таке омоніми?

Що таке омоніми?

Що таке омоніми?

Дана стаття дасть поняття про те, що таке омоніми. Омоніми - це слова, які однакові за мовній формі, але відмінні за значенням. Мовна форма слів - їх написання або звучання - при омонімії однакові.

Відмінність омонімів від багатозначних слів

Омоніми необхідно відрізняти від багатозначних слів. Омоніми - слова, що збігаються в звучанні і написанні, але не мають нічого спільного в семантиці. Наприклад, слово "шлюб" в значенні «союз двох люблячих один одного людей» і «шлюб» в значенні «зіпсована продукція».

Багатозначні слова мають кілька значень. Одне і те ж слово може називати різні предмети, дії та ознаки. Наприклад, словом «гребінь» позначають і пластину з зубами для догляду за волоссям, і верх хвилі, і вершину гори, і довгастий виріст на голові у птахів. В даному випадку між цими предметами є схожість у формі, що вказує на багатозначність. Нові значення з`являються у слова в зв`язку з перенесенням найменування з одного об`єкта на інші. Є два типи перенесення:

  1. За подібністю (метафора). Наприклад, стрічка дороги (за формою), мідні волосся (за кольором), море сліз (за кількістю).
  2. За реальної зв`язку між об`єктами (метонімія). Наприклад, зал аплодував (просторова зв`язок, тобто приміщення і люди в ньому називаються одним словом). Носити золото - логічний зв`язок матеріалу і вироби з цього матеріалу. Ось ще кілька прикладів перенесення: ставити Чехова (зв`язок автора і його твори), перша ракетка (перенесення з цілого на частину - синекдоха). Все це багатозначні слова.

Форми омонімії і явища, суміжні з нею

Повна лексична омонімія - це тотожність у всіх формах слів однієї частини мови. Слова "наряд" в значенні «одяг» і «наряд" в значенні «розпорядження» не розрізняються в написанні і вимові, вони збігаються в усіх відмінках в єдиному і множині числах.



Неповна (часткова) лексична омонімія проявляється при збігу не в кожній граматичній формі, звучанні і написанні слів однієї частини мови. У дієслів "закопувати" (рів) і "закопувати" (очні краплі) не збігаються форми доконаного виду: закопаю - закапати.

Тепер зрозуміло, що таке слова-омоніми. Однак розглядаються також суміжні явища. Вони пов`язані з граматичним, фонетичним і графічним рівнями мови.

  • Омоформи - збігаються в якій-небудь одній формі слова. Рідко трапляється збіг в декількох формах. Наприклад, Омоформи є числівник "три" в називному відмінку (три подруги) і дієслово "три" в наказовому способі од. числа 2-го особи (картопля три на тертці).
  • Омофона - слова, що однакові в звучанні, але різні в написанні: луг і лук, старожил і стеріг, везти і вести, зализати і залазити, молодий і молот.
  • Омографи пишуться однаково, але вимова мають різне: кружка - кружка, парити - парити і т. Д. У цих прикладах наголос ставиться на різні склади.

Мета - показати на практиці, що таке омоніми, приклади, наведені в статті, дуже добре виконують. Таким чином, необхідно розмежовувати поняття омонімії і багатозначності (полісемії), вміти визначати омоформи, омофони і омографи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!