» » » Що таке схема?

Що таке схема?

Що таке схема?

Просте слово «схема» багато хто використовує в професійних областях. Але іноді воно зустрічається і в побуті. Розглянемо далі, що таке схема, якими значеннями має це слово і де використовується.

Слово «схема» має грецьке походження, буквальне значення - «зовнішній вигляд, форма». Таким чином, найбільш загальне визначення звучить так: схема - це опис або виклад чого-небудь в загальних, головних, основних рисах. Як правило, мається на увазі саме зображення або виклад, а не креслення.

Схеми зустрічаються в різних сферах, і тому основне визначення набуває нових значень виходячи зі сфери застосування.

Наведемо деякі з них:

  • креслення, що зображує систему, пристрій чого-небудь;
  • загальний план, зображення без подробиць;
  • сукупність взаємопов`язаних частин якого-небудь пристрою, приладу, вузла;
  • електронний пристрій, що містить безліч компонентів;
  • графічна модель системи.

Схеми використовуються в різних сферах. Так, наприклад, існують інтегральна, електрична, технологічна схеми, що зображують процеси, які не завжди можна спостерігати без спеціального обладнання. В інформатиці використовується поняття блок-схема - такі схеми пов`язані з інформацією, процесом прийняття рішення та ін.

Після того як люди придумали зображення цілком конкретних фізичних процесів і явищ, схеми знайшли своє застосування і на абстрактному рівні. Такі схеми часто використовують в психології, математики, іноді трохи в філософії (логічна схема, метасхема, умовна схема).

Також вам стануть у пригоді такі статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!