» » » «Як не» або «як ні»?

«Як не» або «як ні»?

«Як не» або «як ні»?

Частка ні в порівнянні з негативною часткою не вживається значно рідше, але як раз з розрізненням саме цих частинок в російській мові пов`язане чимало труднощів. Часом буває складно відразу визначити, що в ту чи іншу пропозицію писати правильно - ні або ні. Але, в принципі, все не так складно. Про те, як відрізнити немає від ні, і піде мова в цій статті.

пишемо НЕ

Вибір між ні і не часто залежить від змісту фрази. Слід запам`ятати, що не заперечує, а ні підсилює. Давайте подумаємо і розберемо прості приклади. Спочатку розглянемо заперечення з не:

  • Я прийшла не одна (а з подругою).
  • Не раз я приходила (а три рази).


Заперечення також можна виразити за допомогою спілок якщо ні, то-не те, не те-не те щоб не- не тільки, а й. У цих конструкціях вживається тільки не. З не вживаються наступні слова: ледь, тільки, поки.

Поговоримо про заперечення подвійному. У нього виходить протилежний зміст. Наприклад, "не могла не подивитися" - значить, подивилася або "не змогла не взяти" - значить, взяла. У цих випадках застосовуємо тільки не.

пишемо ні



А тепер розглянемо посилення, яке дає ні. Виглядати це буде наступним чином:

  • Жодна не прийшла (тобто, зовсім ніхто).
  • Будинки ні душі (тобто, зовсім нікого).

Тепер про стійкі формах з ні. Вони відносяться до так званим «прозорим» випадків вживання ні:

  • Ні світ ні зоря, ні дати ні взяти, ні з того ні з сього, ні вдень ні вночі, ні живий ні мертвий, ні стати ні сісти (коми розділяти не потрібно).
  • У що б то не стало, як би там не було, ні з того ні з сього.
  • Вживання ні парне: ні ні. У цих випадках негативну частку можна або просто опустити, або замінити і: "Ні хліба, ні видовищ люди не отримали". (Хліба, видовищ люди не отримали. І хліба, і видовищ люди не отримали).
  • Часто можна почути запитання про те, як правильно писати: як не дивно або як не дивно. Пишеться як не дивно. Це стійке поєднання (фразеологізм), яке використовується в якості союзу.
  • Зустрічається ні в схожих між собою конструкціях: що б не, де б не, скільки б ні.
  • Ще слід розібратися, як пишеться правильно: що не або як не. Писати потрібно як ні. Це знову ж фразеологізм, який використовується в якості союзу.
  • Той же самий відповідь можна дати і на наступне питання: як слід писати: хоч як мене або хоч би як. Як би не - це також фразеологізм, пишеться саме так.

Як писати не чи ні

  • Розглянемо два схожих між собою приклад і подумаємо, як писати не та ні. Приклади: "Де я тільки не була!" і "І де я не була, скрізь добре". Чому в першому випадку ми пишемо ні, а в другому ні? У простому запитальному або оклику пропозиції слід писати не, в підрядному реченні пишеться ні. В цьому випадку правильність вибору між ні і не легко перевіряється. Якщо прибрати частинку і сенс пропозиції при цьому не загубиться, то пишеться ні, якщо ж сенс зміниться, то ні.
  • Бувають випадки, коли вибір між ні і не залежить від наголосу. Наприклад, не у кого і ні у кого, тобто, правильність написання знову залежить від сенсу. Але в даному випадку бувають і винятки. Наприклад, складно визначитися з написанням прислівники анітрохи і чимало. Наприклад: "нітрохи не злякався" і "чимало води утекло". В даному випадку можна застосувати правило, яке було використано вище. Прибрати частки і визначити, що сталося зі змістом. Але можна використовувати варіант і простіше: анітрохи - тобто зовсім, чимало - то є багато. Перше підсилює, друге заперечує.

Отже, якщо ви запам`ятаєте, що вибір правильного написання часток не і ні залежить від сенсу, і те, що не заперечує, а ні підсилює, то ви більше ніколи не будете задавати питання, як відрізнити немає від ні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!