» » » Як пишеться не з говірками: приклади

Як пишеться не з говірками: приклади

Як пишеться не з говірками: приклади

У російській мові багато правил, які не завжди вдається пригадати, коли потрібно написати, те чи інше слово. У багатьох викликає труднощі написання «не» з говірками. Нижче ми розповімо, як правильно пишеться "не" з говірками в різних ситуаціях, а також наведемо приклади.

Злите написання "не" з говірками

Існує досить багато випадків, коли частку «не» слід писати разом. Їх потрібно запам`ятати, а краще виконати для закріплення кілька вправ, вивчити приклади. Згодом можна буде навіть не замислюватися над написанням того чи іншого прислівники, все буде виходити автоматично.

Отже, дана частка пишеться разом, коли без неї неможливо вжити слово. Наприклад: неминуче, безглуздо, не розуміючи.

Прислівники з «не» слід писати разом, якщо їх можна досить легко замінити на синоніми, тоді заперечення в реченні не буде. Наприклад: непогано (добре), трохи (мало).

Крім цього, слід запам`ятати, що частку «не» необхідно писати разом:

  • в говірками з запереченням: ніде, нікуди, нізвідки, нема чого;
  • в отименних говірками: невтямки, ненароком, неподалік, недарма.

Коли «не» з говірками пишеться окремо

«Не» з говірками, які мають закінчення «о» слід писати окремо, якщо при цьому в реченні є прислівник з негативним відтінком, яке починається на «ні», або такі поєднання, як зовсім не, далеко не, аж ніяк не. Наприклад: Опонент говорив анітрохи не зрозуміло. Листи розформовані аж ніяк не погано.



Також потрібно писати прислівники з «не», що закінчуються на «о», коли в реченні є або мається на увазі протиставлення. Наприклад: Сусідська родина живе незаможньо, а бідно, тому ми часто допомагаємо їй в міру своїх можливостей. Найчастіше ми їдемо не швидко (а повільно). Чи не вічно матінка природа зможе приховувати свої таємниці від людей.

Інші випадки роздільного написання

  • з займенниковими і підсилювальними прислівниками: в повному обсязі, не тут, не цілком, не так, не зовсім;
  • з порівняльною ступенем говірок: вона працювала на фірмі не гірше за інших співробітників;
  • з предикативними прислівниками, які не співвідносяться з іменами прикметниками: не час, не треба, не жаль. Будьте уважні, це правило має винятки: ніколи, хочеться і інші подібні прислівники слід писати разом з цією часткою.
  • з обставинні говірками: не інакше, не сьогодні, не зараз.
  • в поєднаннях отименних походження: не в міру, не в залік, не в приклад.
  • з говірками, які пишуться через дефіс: не по-товариськи, не по-моєму, не по-нашому, не по-твоєму;
  • заперечення "не" слід писати окремо від наступних за ним спілок, прийменників, часток: не в полі, ні з родичами, не те ... не то- не тільки.

Двоякі ситуації і приклади

У деяких випадках є двояке тлумачення тексту, в результаті можна спостерігати і аналогічне написання: До найближчого села звідси недалеко (тобто близько) - До найближчого села звідси не далеко (мається заперечення, що далеко).

Разом або роздільно можуть бути написані з часткою «не» предикативні прислівники, що закінчуються на «о» - неважко бачити - не важко бачити. Наприклад: Неважливо / Не важливо, що ця людина про мене думає.

Тепер ви знаєте, як пишеться "не" з говірками і постараєтеся слідувати правилам, описаним нижче. Тоді ніхто не зможе дорікнути вас в безграмотності.

Також відвідайте наш загальний розділ - Правила написання «не».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!