» » » Що таке стереотипи?

Що таке стереотипи?

Що таке стереотипи?

Будучи істотою соціальною, людина більшу частину часу перебуває в оточенні інших людей. У прийнятті рішення, в мисленні, в ході будь-якої своєї діяльності людина оперує деякими наявними знаннями про навколишню дійсність. Як правило, мозок людини влаштований так, що інформація обробляється максимально простим шляхом, тобто мозок сам шукає найбільш прості шляхи мислення і рішень. Отримав людина протягом життя кілька варіантів інформації про що-небудь, проаналізував, синтезував, в загальному, виділив загальне і створив спрощений варіант в своєму мисленні. Але ж і запам`ятати легше. Власне до чого це все? Читаємо далі.

Стереотипи в житті людини

Тепер продовжимо розпочатий раніше розмову. Що таке стереотипи, звідки виникли і яку роль в нашому житті відіграють?

Не будемо йти в глибоке коріння цього поняття і розглянемо те, як розуміється стереотип в соціології і психології. 

Стереотип є спрощене, узагальнене уявлення про якісь події, явища, вчинки і т.д., усталене до них ставлення.

Найпростіший приклад, щоб вловити суть: блондинки дурні або жінки за кермом небезпечні. Ніякої здорової логіки і підстав в цьому немає, але стереотипи є. Думають так багато, інші підтримують.

витоки стереотипів

Спочатку ми вже сказали, що людині зручніше мислити просто. Від природи людина прагне економити енергію, в тому числі розумову. Часто навіть буває так, що людина набуває той самий спрощене подання не на власному досвіді, а зі слів інших. Ну а коли ця інформація лише раз підтвердиться в житті людини, то все, - однозначно так і є. Жінка за кермом на дорозі завадила - причина тільки в тому, що вона жінка (можливо, будь за кермом чоловік, вчинок був би пояснений іншими причинами). Просто так простіше.



Ще один приклад: італійці - пристрасні натури і їдять вони тільки спагетті (і інші види макаронів) і піцу. Скільки людей так думають ?! А скільки з них хоч раз бачили італійця або спілкувалися з ним? Напевно, і у Вас є уявлення про них, а може є уявлення про те, які - росіяни? ..

функції стереотипів

Про одну з функцій ми говоримо протягом усієї розмови. Вона виходить з самого поняття, що таке стереотип. Економія зусиль, щоб уникнути зайвого втоми.

Ще одна функція стереотипу - деяка розмітка світу, свого роду стереотипна, узагальнена картина світу. Знову ж, за максимально спрощеною схемою. Всі люди, предмети, події займають певні місця в нашій свідомості, це створює усередині нас якусь модель, ядро цього світу. Будь-яке замах на цю модель відчувається як загроза.

Наприклад, найсильнішими вважаються гендерні стереотипи (статева приналежність). Що таке стереотип щодо гендеру? Це якісь узагальнені в свідомості соціуму уявлення про моделі поведінки та особистісних якостях чоловіків і жінок, про їх соціальних ролях. Наприклад: всі чоловіки повинні заробляти гроші, а жінки народжувати і виховувати дітей-робота по дому - справа жінок- чоловік - господар в будинку- чоловіки рішучі і активні, жінки - дбайливі, ніжні і вразливі і т.д.

Деякі з наведених стереотипів в сучасний час зазнають змін.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!