» » » Агностик: хто це?

Агностик: хто це?

Агностик: хто це?

Агностицизм - це різновид філософської концепції, головною ідеєю якої є неможливість об`єктивного поняття світу за допомогою суб`єктивних оцінок, а агностик - це, власне, той, хто є прихильником цієї концепції.

Агностик вважає, що пізнати світ неможливо, якщо пізнання ведеться тільки з використанням власного досвіду.

походження терміна

Термін агностицизм був введений в 1869 році англійським зоологом Томасом Генрі Гекслі. "Коли я запитав себе, хто я - атеїст, теїст, пантеїст, матеріаліст, ідеаліст, християнин або вільно мисляча людина, я зрозумів, що жоден з термінів, крім останнього, мені не підходить" - написав якось вчений. Пізніше, в продовження цієї думки Гекслі і придумав термін "агностик".

Агностицизм в філософії

Агностицизм в філософії - це окрема течія, яке стверджує, що світ неможливо пізнати, оскільки людський розум обмежений. На противагу численним словесним доказам неможливості пізнання світу вчені постійно призводять практичні спростування - наука з кожним днем все глибше і глибше пізнає явища природи і суспільства, доводячи, що для людського пізнання немає меж.

Агностицизм в релігії



Що стосується релігії, агностиків тут часто плутають з атеїстами, але є істотна різниця. Атеїст заперечує існування Бога, агностик само не береться робити настільки сміливих заяв. Агностик лише вважає, що докази існування Бога непереконливі. Треба сказати, число агностиків в релігії останнім часом стрімко зростає. Так, наприклад, в Німеччині сьогодні тільки 15% молодих людей називають себе віруючими, 10% - атеїстами, а решта 75 стверджують, що вони агностики. Втім, не дивно, що в століття стрімкого прогресу люди хочуть вагоміших і конкретних доказів.

відомі агностики

Мабуть, найвідомішим агностиком є Іммануїл Кант, який спочатку спростував всі існуючі докази Бога, а потім придумав ще одне - своє власне. Серед знаменитих агностиків - Чарльз Дарвін і Альберт Ейнштейн. Найзапекліший агностик нашого часу - Едвард Сноуден.

Якщо вас зацікавила дана тема, прочитайте ще статтю Що таке агностицизм.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!